Vágólapra másolva!
Egy ember belehalt sérüléseibe, miután füstmérgezést szenvedett egy kanadai tengeralattjárón kitört tűzben. A hajón kedden tört ki tűz és második napja sodródik irányíthatatlanul 160 kilométerre az ír partoktól, 54 emberrel a fedélzetén. A dízelmotor-meghajtású HMCS Chicotumin nincsenek nukleáris fegyverek.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
A HMCS Chicotumi

A legénység egyik tagja belehalt sérüléseibe, miután tűz ütött ki egy kanadai tengeralattjárón. A hajó jelenleg irányíthatatlanul sodródik a viharos Atlanti-óceánon körülbelül 160 kilométernyire az ír partoktól, 54 emberrel a fedélzetén.

A HMCS Chicotumi nevű tengeralattjárón még kedden délután ütött ki két tűz. A legénység közül kilencen szenvedtek füstmérgezést. A sérülteket a brit haditengerészet helikopterei szállították kórházba, miután a hajó vészjelzést adott le. A segítség azonnal elindult a helyszínre, azonban a rossz idő miatt - 6-8 méteres hullámok között - az odaérkező mentőhajó nem tudta vontatókötélre venni a sérült tengeralattjárót. A HMS Montrose a Chicotumi, illetve az időközben odaérkezett két másik brit hajó így most együtt sodródik a hullámok között.

Csütörtök folyamán további mentőhajókat is a helyszínre várnak, amelyek a vontatásban segítenek. Összesen hat hajó lesz a Chicotumi segítségére, ám a kanadai haditengerészet szerint pénteknél előbb nem tudják elkezdeni a hajó vontatását a rossz idő miatt.

A dízelmotor-meghajtású tengeralattjáró - amely nem szállít nukleáris fegyvereket a fedélzetén - az új-skóciai Faslane-ből indult Kanadába, miután a brit haditengerészet eladta az észak-amerikai országnak. A hajót indulás előtt átvizsgálták, és megfelelőnek tartották. A brit flottában eredetileg HMS Upholder néven szolgáló hosszú távú cirkáló-tengeralattjáró nem az első Victoria-osztályú hajó a kanadai tengerészetnél, ahol további három ilyen szolgál. Állítólag az összesnél előfordultak technikai problémák - jelentette a BBC News.