Robbanássorozat Bagdadban

Vágólapra másolva!
Robbanássorozat volt vasárnap délelőtt Bagdad központjában, Fallúdzsában pedig az amerikai légierő 24 óra alatt harmadszor mért célzott csapást terroristák feltételezett gyülekezőhelyére. A támadás következtében nyolcan meghaltak és tizenheten megsebesültek
Vágólapra másolva!

Az iraki főváros Karráda bevásárló negyedében rakéta csapódott be egy forgalmas utcára, legkevesebb egy ember meghalt, nyolcan megsebesültek - közölték szemtanúk. Mentőautók siettek a helyszínre, az amerikai hadsereg lezárta a környéket. A detonáció következtében egy autó súlyosan megrongálódott, és tíz üzlet ablaka kitört.

Kisebb detonációk hallatszottak az amerikai ellenőrzés alatt álló kormánynegyed, az úgynevezett zöld zóna irányából is, ahonnan fehér füstoszlop szállt fel. Felkelők rendszeresen támadják pokolgépekkel, aknavetőkkel és rakétákkal az iraki fővárost, leggyakoribb célpontjuk a zöld zóna.

Fallúdzsában az amerikai légierő 24 óra alatt immár a harmadik légitámadást hajtotta végre vasárnap az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terrorista vezér híveinek feltételezett gyülekezőhelye ellen. A szombat éjjeli csapás célpontja a város központjában tartott találkozó volt, amelyen mintegy tíz aktivista vett részt - közölte az amerikai hadsereg. A támadás következtében nyolcan meghaltak és tizenheten megsebesültek. Az amerikai hadsereg közleménye szerint a helyszínen bekövetkezett több utólagos robbanás azt jelzi, hogy ott a terroristák fegyvereket és robbanóanyagokat tároltak.

Zarkávi csoportja, az at-Tauhíd val-Dzsihád (Egyistenhit és Szent Háború) vállalta magára számos iraki pokolgépes merénylet, illetve a túszok lefejezésével végződő emberrablás elkövetését.