Az északiak rakétáitól féltik a koreai békefolyamatot

Vágólapra másolva!
Rakétateszteket tervez a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) több titkosszolgálat jelentése szerint. A dél-koreai külügyminisztérium szerint az új észak-koreai fegyver kipróbálása nagyban csökkentené a koreai atomválság megoldásának esélyeit. Colin Powell amerikai külügyminiszter "igen szerencsétlen" fordulatnak tekinti, ha a KNDK végrehajtja a próbalövést.
Vágólapra másolva!

Újabb rakétatesztre készül Észak-Korea titkosszolgálatok értesülései szerint. A dél-koreai külügyminiszter bejelentette, hogy tudomásukra jutott: "Észak-Korea rakéta kilövésére készül." Ban Ki Mun reményét fejezte ki, hogy sikerül rávenni a KNDK-t, törölje a próbakilövést.

Dél-Korea szerint amennyiben Észak-Korea ragaszkodik a fegyver kipróbálásához, az "mérhetetlenül negatívan befolyásolná a jelenleg folyamatban lévő hatoldalú tárgyalásokat" az észak-koreai atomválság megoldására. Ugyanakkor a rakétateszt sokat rontana Észak- és Dél-Korea enyhülni látszó viszonyán is.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint szintén veszélyeztetné a térség békéjét egy esetleges rakétateszt. "Igen szerencsétlen fordulat lenne, ha Észak-Korea valami ilyet művelne, és kitörne abból a moratóriumból, amelyet évek óta betartanak." - adott hangot aggodalmának Powell.

Dél-Korea szerint északi szomszédja egyszerűen rá akar ijeszteni az atomválság megoldását célzó hatoldalú tárgyalások résztvevőire. A tárgyalások eddig nem hoztak elfogadható eredményt. Észak-Korea vélhetően nem is vesz részt az októberben kezdődő negyedik fordulón.

Az észak-koreai rakéták valószínűleg továbbfejlesztett szovjet fegyverek - állítja egy, a Washington Postnak név nélkül nyilatkozó magas rangú katonai szakértő. A rakéta - amelynek létezéséről a titkosszolgálatok egy éve szereztek tudomást, valószínűleg a szovjet SS-N-6-os, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétából készült.

A rakétát akár nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni. A hatótávolsága 3500 kilométer. Ez azt jelenti, hogy a Koreából indított rakéták elérik Japán minden területét, de még a guami amerikai katonai bázist is. Amennyiben hajóról indítják, Észak-Korea az Egyesült Államok nyugati partjára is csapást mérhet.