Washingtont aggasztja Putyin belpolitikája

Vágólapra másolva!
Colin Powell amerikai külügyminiszter aggodalmát hangoztatta kedden Vlagyimir Putyin elnök átfogó belpolitikai változtatásai miatt. "Ez lényegében visszalépés egyes múltbeli demokratikus reformoktól, ahogy a nemzetközi közösség látja" - mondta egy interjúban az amerikai diplomácia vezetője.
Vágólapra másolva!

Putyin hétfőn nagyszabású intézkedéseket rendelt el a terrorizmus elleni harc jegyében, de azok nyomán gyorsan megkapta a vádakat, miszerint a beszlani véres túszdrámát saját hatalmának növelésére akarja kihasználni. A Kreml vezetője egyebek közt bejelentette, hogy olyan új választási törvényt akar, amely korlátozza a politikai pártok számát, és teljes ellenőrzést kíván a regionális vezetők kinevezése fölött.

"Megértjük, hogy szükség van a terrorizmus elleni harcra (...) de a terroristák üldözése közben megfelelő egyensúlyt kell teremteni, hogy ne menjünk el olyan irányba, amely eltávolít a demokratikus reformoktól, a demokratikus folyamattól" - hangoztatta Powell, hozzátéve, hogy Washington "a következő napokban" fel fogja vetni a kérdést Moszkvával.

Hasonló szavakkal értékelte a történteket kedden a washingtoni külügyminisztérium is. "Ezek az intézkedések bizonyosan aggodalmat keltenek - mondta Richard Boucher szóvivő -, ezért beszélni fogunk róluk az oroszokkal." Washington azt óhajtja, hogy Moszkva találja meg "a megfelelő egyensúlyt a terrorizmus elleni harc és a demokratikus reformok előbbrevitelének szükségessége között".

Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes kedden Rigában szintén "visszalépésnek" nevezte Putyin bejelentéseit "az átláthatóság és a demokrácia útján". Az észak-európai körúton járó amerikai diplomata azután nyilatkozott, hogy találkozott Indulis Emsis lett miniszterelnökkel.