Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint hétfő este érintette Kuba legnyugatibb csücskét a pusztító Ivan hurrikán. Kuba így megmenekült a közvetlen pusztítástól, amelyet a 315 kilométeres szelekkel tomboló 5-ös erősségű vihar okozhatott volna. A szigetországban most a vihart kísérő heves esőzések okozhatnak gondokat, áradások és földcsuszamlások formájában. Az Ivan északi, északnyugati irányba tart és várhatóan az USA déli partjain okoz még majd komoly pusztítást.
Vágólapra másolva!

Csak érintette Kuba nyugati csücskét az Ivan Hurrikán, így a szigetország java része megmenekült a hatalmas pusztítástól, amelyet az ötös fokozatú, óránkénti 315 kilométeres sebességű szelekkel dühöngő vihar okozhatott volna. Kuba partjait még úgy is hatalmas hullámok és heves esők ostromolják, hogy a hurrikán középpontja elkerülte az országot.

Az Ivan helyi idő szerint hétfő este érte el Kuba nyugati csúcsát, a Guanahacabibes-félszigetet. José Rubiera, a kubai meteorológiai intézet vezetője szerint a hurrikán közzéppontjának a széle közép-európai idő szerint kedd hajnali háromnegyed egykor érintette Kubát a San Antonio-foknál, amely 350 kilométerre nyugatra fekszik Havannától.

A minden idő hatodik leghevesebb viharának tartott Ivan kissé nyugatabbra fordult. Mexikóban hurrikánriadót fújtak a Kubával egy magasságba eső Yucatán-félszigeten, jóllehet ez a térség nem esik a vihar közvetlen útjába, de az azt kísérő szelek és esők elérhetik a mexikói partokat. Az Ivan északnak tart, és az előrejelzések szerint az Egyesült Államok négy déli állama - Luisiana, Mississipi, Alabama és Florida - közül bármelyik partjait elérheti.

A hurrikán eddig több mint 60 emberéletet követelt, végigpusztított egy sor karibi szigetországot Grenadától Jamaicán át a Kajmán-szigetekig.

Fidel Castro kubai elnök hétfőn örömmel üdvözölte a Kubában is csak "Rettegett Ivanként" emlegetett szélvihar "barátságos magatartását". "Ivan barátságosan viselkedett" azzal, hogy nyugat felé vette az útját - jelentette ki Fidel Castro Pinar del Rióban, ahol a 78 éves államfő személyesen irányította a védekezési munkákat. A hurrikán megváltozott útvonala révén nagy kiadásokat takarít meg az ország - közölte az államfő, aki figyelmeztetett a ciklon következtében várható heves esőzésekre. Havannában hétfő óta megállás nélkül zuhog az eső.

A polgári védelem felszólította a lakosságot, hogy újabb rendelkezésig zárkózzon be otthonába. Ez a ciklon sok tanulsággal járt, főként a szervezés terén - vélte Fidel Castro, aki emlékeztetett, hogy a megelőzési munkálatokhoz több mint 190 000 katonát és 24 000 járművet mozgósítottak, és 1,6 millió lakost telepítettek ki a szélvihar elől.

A hatóságoknak azonban most a heves esőzések fenyegette veszéllyel kell megküzdeniük, amely várhatóan még hosszú órákon át tart, és áradásokat földcsuszamlásokat okoz majd.

[origo]/MTI