Hatalmas robbanás történt Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Ismeretlen eredetű, hatalmas robbanás történt néhány napja Észak-Koreában. Dél-Koreában közölték: megfigyeléseik alapján nem tartják valószínűnek, hogy nukleáris robbantási kísérletről volna szó. A helyszínen akkora kráter jött létre, amelyet a műholdfelvételeken egyértelműen ki lehet venni.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea nem tartja valószínűnek, hogy nukleáris robbantási kísérlet történt volna Észak-Korea északi részén, ahol három napja hatalmas robbanás történt. Ezt Csung Dong Jong országegyesítési miniszter közölte vasárnap. Egyelőre nem tudták megállapítani, hogy milyen jellegű robbanás következhetett be.

A dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a hatalmas detonáció következményei műholdról megfigyelhetők. A robbanás helyszínén akkora kráter jött létre, amelyet a műholdfelvételeken már egyértelműen ki lehet venni. A térség fölött 4 kilométer átmérőjű, gomba alakú felhő képződött. A detonáció körzetében Észak-Korea jelentős mennyiségű rakétafegyvert tárol.

Vasárnap este Colin Powell amerikai külügyminiszter is azt nyilatkozta, hogy minden valószínűség szerint nem atombomba robbant Észak-Koreában. Condoleeza Rice, Bush amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta a CNN-nek, hogy talán erdőtűz pusztíthatott a térségben. Észak-Koreát már rágóta vádolják azzal, hogy atomfegyver fejlesztésén dolgozik, de eddigi értesülések szerint a világ utolsó sztálinista kormányának nem sikerült nukleáris fegyverrel felszerelkeznie.

A robbanás szeptember 9-én, a köztársaság alapítása 56. évfordulójának a napján rázta meg a körzetet. Ezen napon tömeges méretű népünnepségeket rendeztek az egész országban. Áprilisban súlyos robbanás történt egy észak-koreai pályaudvaron. Műtrágyát szállító vasúti kocsik robbantak fel, 154-en haltak meg.