Csókos volt Bush a nemzeti gárdánál

Vágólapra másolva!
Egyre élesebb hangnemben folyik az amerikai elnökválasztási kampány. Bush alelnökének fenyegetését, miszerint ha Kerry lesz az elnök, újabb terrortámadásra lehet számítani, amerikaiatlannak bélyegezték, és gazdasági téren vágtak vissza a demokraták. Kerry a nyugdíjalapok megdézsmálásával vádolta Bushékat Irak kapcsán. Folytatódik egymás sorkatonai szolgálatának felemlegetése is. Kerry után most Bush van soron, aki állítólag hátszéllel került a nemzeti gárdához, hogy elkerülje Vietnamot, és ott is kedvező elbánásban részesült.
Vágólapra másolva!

Újabban napvilágra került dokumentumok szerint kiemelkedő bánásmódban részesítették George Bush jelenlegi amerikai elnököt sorkatonai szolgálata alatt a nemzeti gárdánál. A Bush azóta elhunyt parancsnoka, Jerry B. Killian személyes iratai között fellelt feljegyzések - melyeket a CBS televíziónak sikerült megszereznie - tanúsága szerint Bush hadnagy nem felelt meg a követelményeknek, és kedvező módon bántak vele.

Egy 1972-es feljegyzés megőrizte annak a beszélgetésnek az emlékét, amely során "megbeszéltük a lehetőségeket, hogyan tudja Bush kihagyni a gyakorlatokat, mostantól novemberen át", mert a hadnagynak "várhatóan nem lesz elég ideje". A feljegyzés szerint a parancsnok több lehetőséget is kidolgozott, "de azt hiszem, valakivel beszélt odafönt is" - írta a parancsnok.

Egy másik 1972 augusztusi feljegyzés szerint Killian őrnagy kivette Busht a repülő személyzetből, mivel nem felelt meg a légierő és a texasi nemzeti gárda követelményeinek, és "nem vett részt az évente előírt repülőorvosi vizsgálaton". Killian őrnagy emellett azt is feljegyezte, hogy felettesei igyekeztek elérni, hogy kedvezően bánjon Bushsal, ám ennek nem tett eleget.

A volt alkormányzó segített

A Fehér Ház kommunikációs igazgatója azt mondta az üggyel kapcsolatban, hogy George Bush letöltötte szolgálati idejét, és tisztességgel leszerelt. Dan Bartlett nem kérdőjelezte meg a feljegyzések valódiságát, ám közölte, "ha valakinek a saját fiókja számára készített feljegyzéseiről beszélünk, az emberek megpróbálnak ennek a már régóta nem köztünk élő valakinek a fejében olvasni". Bartlett politikai indítékot sejt a feljegyzések nyilvánosságra hozása mögött - írja a New York Times.

Forrás: EPA
Hátszele volt

Eközben Ben Barnes volt texasi alkormányzó bevallotta, hogy a hatvanas években sok kiváltságos szülő gyermekének segített, hogy elkerüljék Vietnamot. "Visszaéltem a hatalmammal, hogy azokon segítsek, akik ismertek engem vagy eljutottak hozzám" - mondta. A jelenleg John Kerry demokrata elnökjelölt tanácsadójaként dolgozó Barnes elmondta, hogy több jó kapcsolatokkal rendelkező fiatalember - így Bush - kérésére is közbenjárt, hogy bekerülhessenek a gárdához. "Nem vagyok rá büszke" - mondta.

Ezek a fejlemények most Bush katonai szolgálatára irányítják az elnökválasztási kampány által feltüzelt közfigyelmet, ami könnyebbséget jelenthet Kerry számára, akinek saját vietnami szolgálata volt napirenden az elmúlt hónapban. Veteránok egy csoportja - a Gyorshajós Veteránok az Igazságért - ugyanis - a New York Times szerint - többnyire megalapozatlan vádakkal illették, politikai hirdetésekben és könyvben, a Vietnamból való hazatérése után háborús hősből háborúellenes szószólóvá lett jelenlegi demokrata elnökjelöltet.

Megdézsmált nyugdíjalap

Nem csak egymás sorkatonai szolgálatával froclizzák azonban egymást az Egyesült Államok elnökjelöltjei. Kerry egyebek mellett azzal vádolta Ohióban mondott keddi beszédében a Bush-vezetést, hogy megdézsmálták a nyugdíjalapot az iraki "hibák" kifizetésére.

Kerry gazdasági fronton nyitott támadása válasz lehet azokra az őt ért demokrata kritikákra, hogy túlságosan biztonsági kérdésekre fókuszál - amelyekben Bush erős - ahelyett, hogy gazdasági ügyeket hozna fel - amelyben gyenge republikánus ellenfele - írja a Guardian. A demokraták reklámjaiban is szerepel a gazdasági téma: a megszűnő munkahelyeket és az emelkedő egészségügyi költségeket az iraki háború számlájára írják, levonva a következtetést: "George Bush rossz döntései meggyengítettek minket itthon."

Kerry felvetéseire is meglett azonban a republikánus válasz, amelyben álszentséggel vádolták meg a demokrata jelöltet, felemlegetve, hogy egy éve még a háborús kiadások növelése mellett érvelt. Kerry 2003 augusztusában ugyanis azt mondta, hogy az USA-nak "annyi milliárd dollárt kellene költenie, amennyi elég a győzelemhez. Ez létfontosságú, hogy az Egyesült Államok győzzön Irakban."

Cheney: Kerry terrorveszélyt jelent

Egyre érezhetőbb ugyanakkor, hogy élesedik a kampány hangneme. Kerryék gazdasági támadását Dick Cheney alelnök nyilatkozata előzte meg, aki azzal riogatott, hogy ha Kerry lesz az elnök, akkor újabb nagy terrortámadásra lehet számítani. "Roppant lényeges, hogy mához nyolc hétre, november 2-án megfelelő döntést hozzunk. Mert ha rosszul döntünk, akkor az a veszély fenyeget, hogy újra csapás ér minket" - mondta az alelnök.

A bejelentést hatalmas felzúdulás követte a demokrata állásokban, Kerry alelnök-jelöltje, John Edwards "amerikaiatlannak" ("un-American") bélyegezte, és közölte: "Dick Cheney ijesztgető taktikája ma túlment a határon".