Elrabolták Munch Sikoly című festményét

Vágólapra másolva!
Fegyveres rablók vitték magukkal a híres norvég festő, Edward Munch több festményét a norvég főváros egyik múzeumából vasárnap. Az elrabolt képek között van a Sikoly is.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elrabolták az oslói Munch Múzeumból vasárnap Edward Munch leghíresebb festményét, az 1893-ban készült Sikolyt. A norvég művész képét az expresszionizmus egyik szimbolikus alkotásának tartják. A kép felbecsülhetetlen értékű.

A hírről elsőként a Radio France számolt be, miután egyik tudósítója épp Oslóban volt, és a múzeumot látogatta meg. A képrablás szinte a szeme előtt játszódott le. Az újságíró elmondta, hogy a képet minden különösebb nehézség nélkül emelték le a falról a rablók, és a Sikoly mellett magukkal vitték a művész Madonna című képét is. A hírt nem sokkal később a norvég közszolgálati rádióban, az Nrk-ban is bemondták. A rablóknál állítólag fegyver is volt.

A rendőrség 15 perccel a támadás után érkezett a helyszínre. Ezután a norvég fővárost fésülték át, a rablók által használt autót keresték nagy erőkkel. A képet szinte lehetetlenség eladni, ezért a rendőrség arra gyanakszik, hogy a rablás hátterében dúsgazdag megrendelő állhat.

A Sikolyt egyszer már elrabolták, 1994-ben, az Oslói Nemzeti Galériából, miközben a lillehammeri téli olimpia megnyitó ünnepségei zajlottak. A vásznat néhány hónappal később megtalálták.