Veséjükkel vezekelhetnének a bűnözők Brazíliában

Vágólapra másolva!
Szabadságuk mellett nem létfontosságú szerveik elvesztésére is ítélhetik hamarosan Brazíliában a különösen veszélyes bűnözőket, ha az ország parlamentje elfogadja egy szélsőjobboldali képviselő erről szóló törvényjavaslatot. A politikus szerint csak a teljesen egészséges bűnözőket büntethetnék így.
Vágólapra másolva!

A brazil törvényhozás a napokban kezdi meg a vitát arról a javaslatról, amelynek értelmében a többszörös gyilkosokat, illetve a legsúlyosabb büntetésre ítélt bűnözőket kényszeríthetnék arra, hogy átültetés céljából "ajánlják fel" valamelyik nem létfontosságú szervüket - egyik szaruhártyájukat, veséjüket, vagy tüdejüket.

A kezdeményező Sao Paulo állam egyik szövetségi képviselője, Irapuan Teixera, aki a szélsőjobboldali brazil Néppárt jelöltjeként került a törvényhozásba. A képviselő szerint javaslata nem arról szól, hogy a gyilkosokat az általuk elvett emberélet adósságának törlesztésére kényszerítik. Úgy vélte, ez a magyarázat szemforgatás lenne, de bosszantó szemforgatás az is, ha kegyetlen bánásmódra hivatkozva megakadályozzák, hogy elvegyék egy olyan ember egyik veséjét, aki több embert megölt, s ezzel a vesével megmentsenek egy emberéletet.

A képviselő elképzelése szerint csak a teljesen egészséges, semmiféle fertőző betegségben nem szenvedő bűnözőket lehetne szervvesztésre ítélni. A lehetőség is csak akkor válna valósággá egy ilyen elítélt esetében, ha éppen az ő valamelyik szervére lenne egy beteg embernek szüksége. Teixera nem tartja kizártnak, hogy javaslata könnyebben elfogadható lenne a parlament számára, ha a kényszerrel átültethető szervek között nem szerepelne a szaruhártya.

A parlament döntése még bizonytalan, de az utóbbi években egyre több szegény ember adja el átültetésre illegálisan valamelyik veséjét, vagy tüdejét Brazíliában. A brazilok jelentős része emellett úgy gondolja, szigorítani kellene a büntetéseken abban az országban, ahol a gyilkosságok száma a legmagasabb között van a világon. Brazíliában nem létezik halálbüntetés, a legsúlyosabb ítélet harminc évi börtön lehet.

A teljes képhez tartozik, hogy emberi jogi szervezetek, köztük az Amnesty International, rendre megállapítják: a brazil börtönökben mindennaposak a kínzások, teljesen általános gyakorlat az elítéltekkel szembeni kegyetlen bánásmód.