Az egy főre eső bűnözés élvonalában van a Vatikán

A bűnűgyi statisztikák szerint a vatikáni lakosok 133 százaléka követett el bűncselekményt 2002-ben. Az alig 500 lakosra ugyanis 608 bűncselekmény jutott tavaly - derül ki egy Vatikáni bűnözésről szóló jelentésből. A vatikániak azonban nem többszörös bűnözők: a tettesek - ahogy a károsultak is - turisták.

A Vatikán, a világ egyik legkisebb állama, a világ legrosszabb bűnügyi statisztikájával rendelkezik. Az egy főre eső bűncselekmények száma például majdnem a hússzorosa a szomszédos Olaszországénak. Ez főleg a nagyszámú zsebtolvajnak köszönhető, akik a múzeumokban és a Szent Péter bazilikában bámészkodó turistákat fosztogatják. Más bűncselekmények közül kiemelkedő számú még a sikkasztás, a csalás, valamint a rendőrök és a köztisztviselők bántalmazása.

Csak a számadatokat tekintve, hatalmas mértékű a bűnözés az egyházi államban. Eszerint a lakosság 78,2 százaléka bonyolódott valamilyen polgári ügybe 2002-ben, bűncselekményt pedig 133,6 százalékuk követett el. 2002-ben ugyanis 608 bűncselekményt követtek el és 397 polgári ügy volt, a II. János Pál pápának is otthont adó kis államban alig 500 fő állandó lakos él, és közülük sem mindenki vatikáni állampolgár. A vatikániak azonban nem bűnözők. Az elkövetők - ahogyan áldozataik is - az egyházi államba látogató turisták.

A vatikáni bíróság 239 ügyben hozott ítéletet tavaly - ami rekordnak számít -, de 110 ügyet át kellett rakni 2003-ra. Börtönbüntetésre csak kevés bűnözőt ítélnek, főleg azért, mert a kisebb súlyú bűncselekmények történnek nagyobb számban, de a Vatikánban nincs is börtön. Aki mégis szabadságvesztést kap azt olasz börtönökbe csukják - ellátásának költségeit azonban az egyházi államnak kell állnia.

KAPCSOLÓDÓ CIKK