Az USA szigorítja a beutazók ellenőrzését

Az USA igazságügy-minisztere szerdán bejelentette, hogy az eddiginél sokkal szigorúbban ellenőrzik, hogy ki kaphat amerikai vízumot. A kormány 46 olyan szervezetet nevezett meg, amelynek tagjai vagy támogatói semmiképpen sem kaphatnak beutazási engedélyt az USA-ba.

"Nem engedhetjük meg, hogy a terroristák visszaéljenek vendégszeretetünkkel" - mondta John Ashcroft, az USA igazságügy-minisztere. Mostantól kezdve jelentősen megszigorítják a beutazók ellenőrzését, és a vízumok kiadását, olvasható az USA Today honlapján. Az FBI kidolgozott egy módszert, melynek segítségével a titkosszolgálatok és a bevándorlási hivatalok könnyebben tudnak együttműködni a jövőben. A szigorításnak legfontosabb oka, hogy a szeptember 11-i merényletek 19 elkövetője közül 15 teljesen szabályosan kapott amerikai vízumot Szaúd-Arábiában. Elvben mindannyiukat ellenőrizték, hogy tagjai lehetnek-e valamely terrorszervezetnek, és hatukat még ki is kérdezték, mielőtt beengedték volna őket Amerikába. A szigorításokkal összefügg, hogy az amerikai titkosszolgálatok újabb terrorakcióktól tartanak, és nincs nyoma annak, hogy kik állnak az eddig négy áldozatot követelő lépfenefertőzések hátterében.

A szigorítások egyik jele, hogy 46 civil és politikai szervezet tagjai vagy támogatói szerdától nem léphetnek be az Egyesült Államokba. Az amerikai titkosszolgálatok szerint ezek a szervezetek valamilyen módon mind kapcsolatban állnak Oszama bin Laden al-Kaida nevű terrorista csoportjával. Az al-Kaida a szeptember 11-i merényletek első számú gyanúsítottja.

Az RTL Klub információi szerint az USA budapesti nagykövetségén is alaposabban utánanéznek a vízumkérelmezők előéletének. Ellenőrizni fogják az USA-ban tanuló magyar diákokat is, hogy valóban azzal foglalkoznak-e, amire diákvízumukat kapták.