Új USA alakul - United States of Africa

Az afrikai vezetők a líbiai Sirte városában gyűltek össze, hogy megvitassák azt az indítványt, miszerint az Európai Unióhoz hasonló szövetséget kellene létrehozniuk. A javaslatot előterjesztő líbiai vezető, Kadhafi, az USA mintájára Afrikai Egyesült Államoknak nevezné a szövetséget.

Kadhafi először az 1999-es Sirte-i csúcstalálkozón vetette fel javaslatát. Az afrikai társországok vezetői vegyes fogadtatásban részesítették a tervet, például a két kulcsállam, Dél-Afrika és Nigéria közölte, hogy fenntartásai vannak a javaslattal kapcsolatban.

A mostani csúcstalálkozón az esetleges pánafrikai parlament összetételéről folyik a vita. Emellett egy afrikai bíróság és egy központi bank terve is felmerült.

44 ország már aláírta a tervet, de a megvalósuláshoz az összes afrikai ország kétharmadának ratifikálására van szükség - írta a BBC. Kadhafi azt reméli, hogy ez még tavasszal megtörténhet.

Bár többen úgy gondolják, hogy inkább szociális intézmények létrehozására kellene fordítani az államok pénzét, nagy ellenállást nem váltott ki a terv a lakosság körében sem.

Ajánló:

(angolul)