Szlovák orvosai eltitkolták Schuster egyik műtétjét

Hétfőn Pozsonyban először ülésezett a Rudolf Schuster hazai ápolásának körülményeit vizsgáló bizottság, és már ez alkalommal kiderült, hogy az orvosok eltitkolták az államfő egyik műtétjét, és az elnök gyógyításának körülményei sem voltak optimálisnak.

Mikulás Dzurinda miniszterelnök szerint bizottság megállapította, hogy az államfő hazai kezelőorvosai nem éltek a diagnózis megállapításához kínálkozó módszerek mindegyikével, az orvosi naplót is elégtelenül vezették, egyszersmind nem feltétlenül a gyógyításhoz megfelelő antibiotikumokat alkalmazták.

A testület szerint a hazai orvosok külföldi orvos szakértőket is hívhattak volna, akik a diagnózis meghatározásában és a gyógyítás folyamatában fontos szerepet tölthettek volna be. Ezt maradéktalanul indokolta volna az a körülmény, hogy az ország legmagasabb rangú közjogi méltóságának gyógyítása volt a tét.

A Twist Rádió hétfő esti közlése szerint a bizottság megállapította, hogy az államfő egyik műtétjét a hazai orvosok eltitkolták. A miniszterelnök szavait hangfelvételről idéző Twist szerint: megállapítást nyert, hogy az egészségügyi dokumentációban hiányosságok mutatkoztak, így például hiányzik arról a sebészi beavatkozásról szóló feljegyzés, amelyről hallomása alapján értesült az elnök kórházi kezelésének körülményeit vizsgáló bizottság.

A bizottság tagjainak névsorát a továbbiakban sem hozzák nyilvánosságra, amit azzal indokolnak, hogy nem lenne kívánatos, ha a testület tagjai az újságírók zaklatásainak lennének kitéve.

(MTI)

Ajánló:

angolul

Korábban:

(2000. július 3.)