A Coca-Cola egykori igazgatója legyőzte a 71 éve kormányzó pártot Mexikóban

Vicente Fox, a Coca-Cola egykori mexikói és latin-amerikai igazgatója nyerte meg a mexikói elnökválasztást. A Nemzeti Akciópárt színeiben induló Fox győzelmével véget ért az Intézményes Forradalmi Párt 71 éves kormányzása. A részeredmények ismeretében az elemzők máris rendszerváltás jellegűnek tartják Fox győzelmét.


Fox ünnepel
Fotó: Reuters
Vasárnap elnök- és parlamenti választásokat tartottak Mexikóban. A tét az volt: sikerül-e leváltani a 71 éve kormányzó Intézményes Forradalmi Pártot (PRI). Két nagy esélyese volt a választásnak: a PRI jelöltje, Francisco Labastida korábbi belügyminiszter és a Nemzeti Akciópárt (PAN) színeiben induló, Labastidával egykorú Vicente Fox.
A további három jelöltnek - Cuauhtémoc Cárdenas volt mexikóvárosi polgármester, valamint Gilberto Rincón Gallardo és Manuel Camacho, akik egy-egy balközép pártot képviseltek - semmi esélyük nem volt a győzelemre.

Mexikóban hat évre választanak elnököt. Mivel itt - hasonlóan az Egyesült Államok gyakorlatához - az elnök széles jogkörökkel bír, nagy jelentősége van a választásnak.

Az 1997-ben létrehozott független Szövetségi Választási Intézet szerint a szavazatok 75 százalékának összesítése alapján Fox 44,39 százalékkal áll az élen, Francisco Labastida pedig 34,19 százalékkal áll a második helyen. Ezzel 71 éven át tartó egypárti uralomnak lett vége. Ezen kívül a helyhatósági választásokon a PRI három stratégiailag fontos várost is elveszített: Mexikóváros polgármesteri posztját, valamint Guanajuanto és Morelos kormányzóságát vesztették el.

Fox győzelme az elemzők szerint felér egy rendszerváltással. "Úgy érzem magam, mintha a világ tetején állnék" - nyilatkozta a CNN-nek Fox hétfőn, az első eredmények ismeretében. "Ennyi szeretetet még sosem érzetem az országom iránt" - tette hozzá.

Ernesto Zedillo
A leköszönő elnök, Ernesto Zedillo a mexikói televíziónak nyilatkozva máris elismerte pártja vereségét, és gratulált Foxnak. "Felhívtam Foxot, és elmondtam: a leköszönő kormány kész együttműködni vele, és kész vagyok átláthatóvá tenni a kormány működését addig is, amíg át nem veszi a hatalmat" - nyilatkozta a CNN-nek.
A második helyre befutó Labastida - aki programjában azt ígérte, Zedillo nyomában halad tovább - könnyes szemmel gratulált az új elnöknek. Nyilatkozataiban azonban nem ejtette ki Fox nevét.

Az elemzők szerint ez volt a "legversenyképesebb" választás Mexikó történelmében, annak ellenére, hogy többszáz vád elhangzott nyomásgyakorlással és szavazat megvásárlásával kapcsolatban. A független Szövetségi Választási Intézet szerint nem történtek visszaélések, és a két évvel ezelőtti választásokkal ellentétben a számítógépes szavazatszámláló rendszer is megfelelően működött.

Fox győzelme mélyreható változások kezdetét jelenti. Az 1929 óta egyedül irányító PRI most először veszített, bár már régen megindult tekintélyének hanyatlása. A mexikóiak többsége régóta tekintélyelvű, korrupt és idejétmúlt pártnak tekintette a PRI-t, amely többször is azt ígérte, hogy demokratizálja magát. A szavazók többsége azonban megelégelte, hogy a szakértők által állampártnak minősített PRI soha be nem váltott ígéreteit, és meggyőző többséggel támogatta a változások politikáját meghirdető Foxot.

Vicente Fox új jelenség a hagyományosan visszafogott és óvatos mexikói politikában. Az 58. életévét vasárnap betöltött Fox 1975 és 1979 között a Coca-Cola mexikói és latin-amerikai igazgatója volt, a politikai életbe pedig 1988-ban kapcsolódott be, amikor a legrégebbi, 1938-ban alapított ellenzéki pártba, a Nemzeti Akciópártba (PAN) lépett be. Első komoly sikerét 1995-ben érte el, amikor megválasztották Guanajuanto szövetségi állam kormányzójává.

Személyisége senkit sem hagy hidegen: az időnként a durvaság határait is átlépő szókimondásáról híres politikust ellenfelei sarlatánnak, hívei zseniális stratégának tartják. Fox önmagát balközép nézeteket valló politikusnak tartja, ellenfelei viszont megalkuvónak és kaméleonnak kiáltották ki, olyannak, aki a nézeteit úgy váltogatja, mint a ruháit.

Fox az első megbízható részeredmények közzététele után megerősítette, hogy Mexikó a "békés és törvényes" átalakulás útjára lép. Megismételte, hogy a legkiválóbb szakemberekből átmeneti kormányt hoz létre, és szándékában áll együttműködni valamennyi kormányzóval és polgármesterrel, bármilyen politikai pártot képviselnek. Egyúttal gratulált a PRI-nek "az ellenzéki győzelem tudomásul vételében tanúsított bölcsességéért".

Fox nagy ellenfele, Francisco Labastida
A kormány megreformálása mellett Fox tevékenységének prioritásai közé sorolta a Chiapasban dúló konfliktus gyors lezárását, a gazdasági növekedés gyorsítását, valamint a szegénység felszámolását és a bűnözés visszaszorítását.
Mexikóban tavaly 3,5 százalékkal bővült a bruttó hazai termék. Fox azt szeretné, hogy az éves növekedési ütem hét százalékra emelkedjék az infláció két százalék alá szorításával. Ugyanakkor óvott a túlzott várakozásoktól; szerinte az elnöki mandátum hat éve valószínűleg nem lesz elég a Mexikót sújtó összes probléma felszámolására.

Elemzők szerint Fox előnye több mint meggyőző ahhoz, hogy megnyugtassa a pénzpiacokat, és véget vessen a peso árfolyamát mélybe rántó, a választási kampány során kialakult bizonytalanságnak. A piacok mélyreható változásokat várnak a politikai életben, a gazdaság terén azonban nem számítanak komoly változásokra. Jóllehet Fox gazdasági elképzeléseinek részletei nem ismeretesek, pártjának, a Nemzeti Akciópártnak a gazdasági programja sok vonatkozásban hasonlóságot mutat az Intézményes Forradalmi Pártéval. E program pillérei: a beruházások ösztönzése, az infláció féken tartása és a munkahelyteremtés.

Az új államfő december 1-jén lép hivatalába. Zedillo leköszönő elnök, akinek szintén jelentős szerepe volt a demokratizálódás folyamatának megindításában, már hétfőn fogadja hivatalában Vicente Foxot, hogy megkezdjék a hatalom átadását, illetve átvételét.

Az [*****] összeállítása

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. június 3.)