Negyedmillióan követeltek szabad választást Hongkongban

Vágólapra másolva!
Negyedmilliós tömeg követelt szabad kormányzóválasztást Hongkongban. Tung Csí Hua kormányzót Peking jelölte ki 2003 nyarán a Hongkongi Különleges Igazgatási Körzet  (HKSAR) élére. A kormányzó ellen már tavaly is félmilliós tüntetéseket szervezetek, ugyanis Tung keresztülvitte, hogy a szigeten sokak szerint antidemokratikus törvényeket vezessenek be, amelyek túlzott beleszólást engednek Pekingnek a hongkongi helyi politikába.  Tung ugyanakkor a HKSAR létrejöttének hetedik évfordulóján rendezett fogadáson méltatta az eddig elért eredményeket, és kijelentette, hogy Peking nem változtat a különleges státusú szigettel kapcsolatos politikáján.
Vágólapra másolva!

Negyedmillió hongkongi követelt szabad kormányzóválasztást a Hongkongi Különleges Igazgatási Körzet létrejöttének hetedik évfordulóján, csütörtökön. A jelenlegi - igen népszerűtlen - kormányzót, Tung Csí Huát Peking nevezte ki a Hongkongi Különleges Igazgatási Körzet élére, egy évvel ezelőtt.

A tiltakozóknak elegük van Peking hangzatos jelmondataiból, és azt követelik, hogy az emberek valóban kivehessék a részüket a különleges státusú sziget irányításából. "Azért jöttem el, hogy kimutassam: elégedetlen vagyok a kormánnyal. Úgy érezzük, nem adnak nekünk lehetőséget, hogy kifejezzük a véleményünket, és egyáltalán nem figyelnek a véleményünkre" - nyilatkozta a BBC Newsnak az egyik tiltakozó.

A tiltakozók többsége fehér pólót viselt, rajta demokráciát követelő jelmondatokkal. A legnagyobb feltűnést a "Hatalmat az embereknek!" póló keltette, Pekingben ugyanis az ilyenfajta jelmondatokat a sziget elszakadási szándékának propagálásaként értelmezik. A tiltakozás szervezői azonban siettek leszögezni, hogy Hongkong jövőjét Kínán belül képzelik el, azonban Pekingnek az "egy ország két rendszer" - elv alapján nagyobb önállóságot kellene adnia a hongkongiaknak.

Hongkongban körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések, mert Peking úgy döntött, hogy megpróbálja közvetlen irányítása alá vonni a sziget vezetését. Tung Csí Hua kormányzó központi kinevezésével a hongkongiak számára nyilvánvalóvá vált, hogy a központi hatalom jóval direktebb irányítással képzeli el az "egy ország, két rendszer" - elvet.

Tung megszavaztatta a hongkongi törvényhozással a hírhedt "23-as törvénycikket" amely az alkotmány módosításával Peking számára lehetővé tette, hogy az anyaországihoz hasonló keménységgel lépjen föl a Kínai Kommunista Párt és a rendszer ellenfeleivel. Az alkotmánymódosítás ellen egy évvel ez előtt félmillió ember tüntetett Hongkongban.

A Hongkongi Különleges Igazgatási Körzet létrehozásának hetedik évfordulóján tartott díszünnepélyen Tung elmondta, hogy Peking semmit sem változtat a jövőben Hongkong-politikáján. Tung beszédében megköszönte a szigetnek nyújtott támogatást, és fő feladatnak a demokratikus vívmányok védelme helyett a gazdaság fejlesztését tűzte ki - tudósít a Xinhua hírügynökség. A kormányzó nem vett tudomást a negyedmilliós tiltakozásról.