Kínai ellenzékiek tűntek el a Tienanmen téri évforduló előtt

Vágólapra másolva!
Több vezető kínai ellenzéki eltűnt otthonából a Tienanmen téri mészárlás tizenötödik évfordulójának közeledtével. Több ellenzéki vezető arról számolt be, hogy a hatóságok folyamatos megfigyelés alatt tartják. A rendőrség az egyetemek ellenőrzését is szigorította, hogy megakadályozzák az esetleges megemlékezéseket. Ugyanakkor a kínai kormányzat egy dokumentumfilm megtekintését írta elő a hivatalnokoknak, amely azt próbálja elhitetni a nézővel, hogy a Tienanmen téri mészárlás elkerülhetetlen volt.
Vágólapra másolva!
Még mindig rács mögött a Tienanmen téri tüntetők/nagyvilag/20040603amnesty.htmlA Tienanmen téren legyilkolt diákok édesanyjai is bíróság elé idéznék Li Penget/nagyvilag/20001012atienanmen.htmlEurópai fegyvereket vásárolna Kína/nagyvilag/20040602europai.html

A Tienanmen téri mészárlás tizenötödik évfordulója közeledtével eltűnt otthonából több ellenzéki vezető. Dr Csiang Janjongot - az orvost, aki először hívta föl a figyelmet arra, hogy a kormány megpróbálja eltussolni a SARS járvány tényleges veszélyeit - és feleségét június elseje óta nem látták. Dr Csiang néhány hete levelet írt az állami vezetőknek, amelyben felszólította őket, hogy tárják a nyilvánosság elé az 1989-es Tienanmen téri tüntetések vérbe fojtásának körülményeit.

"Nem akartunk találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy mi történt a szüleinkkel, de úgy érezzük, hogy a 301-es számú katonai kórház vezetősége (itt dolgozik Dr Csiang) információkat tart vissza" - nyilatkozta Csiang Rui, az eltűnt orvos lány a Reuters hírügynökségnek.

Napok óta nem lehet elérni egy másik ismert ellenzéki vezetőt, Liu Siaobót sem. A Hong Kong-i székhelyű Emberi Jogokért és Demokráciáért Információs Központ szerint a kínai hatóságok vidékre szállítják az ellenzékieket az évforduló idejére. Több ellenzéki vezető és aktivista arról panaszkodott, hogy elvágták telefonjukat, és figyelik őket.

"Huszonnégy órás megfigyelés alatt állok. Állandóan egy autó parkol a házam előtt" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Ding Zilin, a Tienanmen Anyák Csoportja nevű szervezet vezetője. A csoport tagjai olyan anyák, akiknek gyermekei a Tienanmen téri mészárlásban vesztették életüket. Ugyanakkor a kínai hatóságok szigorították az ellenőrzést az egyetemeken is, hogy megakadályozzák a diákok megemlékezéseit a tizenöt évvel ezelőtti véres eseményekről.

A BBC news pekingi tudósítója szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben megváltozna a Tienanmen téri eseményekkel kapcsolatos hivatalos álláspont. A minisztériumi osztályvezetőnél nagyobb rangban szolgáló hivatalnokokat és tisztviselőket arra kötelezték, hogy nézzenek meg egy négyórás dokumentumfilmet, amelyben a Tienamnen téri eseményekről szól. "A fiatal kádereknek meg kell nézniük, hogy megértsék: elkerülhetetlen volt a kemény fellépés" - nyilatkozta egy, a neve elhallgatását kérő tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

A Tienanmen téri vérengzés tizenötödik évfordulója június negyedikén lesz. 1989 tavaszán meghalt Hu Jaobang reformista politikus. Ezt követően a reformfolyamat leállt. Májusban tüntetéssorozat kezdődött a Tienanmen téren, a demonstráló diákok a reformok felgyorsítását követelték. A hatalomért folytatott küzdelemben a párton belül a keményvonalas irányzat szerezte meg a hatalmat.

Május huszadikán Pekingben rendkívüli állapotot vezettek be, és vidékről hoztak be katonai alakulatokat a városba. A hadsereg és a rendőrség felfegyverzett egységei június harmadikán körbevették a Tienanmen teret, és rátámadtak a tüntetőkre. Az akcióban több száz fegyvertelen diák vesztette életét.