Több tucat halott két iraki robbantásban

Vágólapra másolva!
Legalább 36 ember vesztette életétkét robbantásban Irakban. Az egyiket egy kurd párt székháza ellen követték el Bagdadban, és legalább 25 ember vesztette életét. A másik merénylet a fővárostól 200 kilométerre északra történt, egy amerikai támaszpont bejáratánál. Itt egy fekete BMW-t robbantottak fel meggyilkolva 11 iraki civilt.
Vágólapra másolva!

Legalább huszonöt halálos áldozatot követelt az a robbantásos merénylet, amelyet egy kurd párt székháza ellen követtek el kedden az iraki fővárosban, Bagdadban, a baidzsi amerikai katonai támaszpont bejáratánál elkövetett, feltehetően öngyilkos merényletnek pedig tizenegy polgári személy esett áldozatul.

A bagdadi robbantás helyszínén tartózkodó egyik rendőr szerint huszonöt holttestet és több mint húsz sebesültet látott a merénylet helyszínén. A detonáció a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) irodájánál történt, amely az iraki külügyminisztérium épületének, illetve az amerikai főhadiszállásnak otthont adó zöld övezet bejárata közelében található. Az épület előtt a talajban nagy kráter keletkezett. A közlekedési minisztérium gépkocsivezetője akkor hajtott el a PUK irodája előtt, amikor a merényletet elkövették. Elmondta, hogy a detonáció után az őrök tüzet nyitottak, és több járókelőt lelőttek.

A Bagdadtól 200 kilométerre északra fekvő Baidzsiban tizenegy iraki polgári személy életét vesztette, és huszonhat sebesült meg, amikor egy gépkocsiba rejtett pokolgép felrobbant - közölte egy iraki biztonsági tiszt. A gépkocsit, egy fekete BMW-t egy szakállas férfi robbantotta fel az ottani amerikai támaszpont bejáratának közelében - közölte Hamed Maszud, a hadsereg parancsnoksága alá tartozó iraki polgári védelmi erők hadnagya. A sebesültek között vannak a polgári védelmi erő tagjai is.

A merényletekkel közel egy időben hozta nyilvánosságra az iraki kormányzótanács és az amerikai közigazgatatás a június 30-i hatalomátadás után hivatalba lépő új iraki vezetés és az ideiglenes kormány tagjainak nevét.