Irak: Megrohamozták a volt Pentagon-kedvenc otthonát

Vágólapra másolva!
Rajtaütésszerű házkutatást tartottak Ahmed Csalabi vezető iraki politikus otthonában az amerikaiak az iraki rendőrséggel együttműködve. Szemtanúk szerint a rajtaütés során több embert letartóztattak, és iratokat foglaltak le. A politikus szerint az akció az amerikaiak bizalmába férkőzött baathisták műve. A politikus korábban szorosan együttműködött a Pentagonnal ám az utóbbi időkben mellőzni kezdték. A megszálló hatóságok egyelőre nem indokolták meg, hogy miért kutattak Csalabinál.
Vágólapra másolva!

Megrohamozták csütörtök délután Ahmed Csalabi vezető iraki politikus otthonát és irodáit az iraki biztonsági erők és az amerikaiak. A katonák átvizsgálták a házat, letartóztatták Csalabi kíséretének néhány tagját, valamint számítógépeket, dokumentumokat foglaltak le. Dan Senor, a koalíciós csapatok szóvivője szerint tisztán iraki akcióról van szó, azonban a BBC News szerint Csalabi háza előtt legalább két amerikai Humvee terepjáró parkolt.

Szemtanúk ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy a rajtaütésben biztonsági magáncégek emberei is részt vettek - erről tanúskodik az is, hogy a ház előtt több, rendszám nélküli civil terepjáró parkolt. Senor szerint Paul Bremer, az iraki ideiglenes polgári hatóság vezetője csak az rajtaütés után értesült az akcióról.

Csalabi akit korábban mint lehetésges iraki államfőt emlegettek, kijelentette, hogy "ha Amerika így kezeli a barátait, akkor nagy bajban van" - írja a CNN. Ugyanakkor a politikus bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatát az ideiglenes polgári hatósággal.

Csalabi már a Szaddám-rendszer idején az amerikaiak szövetségese volt, a Pentagon több millió dollár támogatást nyújtott pártjának az Iraki Nemzeti Kongresszusnak a kilencvenes évek során. Az amerikai védelmi minisztérium az utóbbi időben azonban megvonta a támogatást a párttól, lépésüket az iraki szuverenitás visszaállításának folyamatával indokolták.

Forrás: [origo]
Csalabi: "Ha amerikai így kezeli a barátait, akkor nagy bajban van"

Sokak szerint Csalabi hírszerzési adatokért cserébe kapta meg az amerikaiak nagy összegű támogatását. A CNN szerint ő szolgáltatott adatokat az iraki tömegpusztító fegvyerekről is, azonban információi téveseknek bizonyultak, ezért kegyvesztett lett a Pentagonnál. A védelmi minisztérium szóvivője a kapcsolatról csak annyit árult el, hogy "Csalabi úr néhány hónapig együttműködött" a Pentagonnal.

Ugyanakkor az utóbbi időben Csalabi a kormányzótanácsban egyre több hatalmat követelt az iraki hatóságoknak, és eltávolodott a Bremer vezette ideiglenes polgári hatóságtól - írja a BBC News. Az utóbbi napokban a politikus kijelentette, hogy teljesen iraki ellenőrzés alá kellene vonni az ország olajkészleteit. Csütörtökön a rajtaütés után is dühödt kirohanást intézett az amerikaiak ellen: "Hadd legyen szabad a népem! Itt az ideje, hogy az irakiak intézhessék saját ügyeiket!"

Sokak szerint nem véletlen, hogy az ideiglenes polgári hatóság pont a közelgő hatalomátadás előtt tartottak házkutatást a függetlenségpárti politikus főhadiszállásán "Az a cél, hogy nyomást gyakoroljanak. Miért pont akkor történik ez, amikor az új iraki kormány alakul?" - találgatott a helyszínen Hajdar Muszavi, Csalabi egyik munkatársa