Megrémítette a tőzsdét Sonia Gandhi győzelme

Vágólapra másolva!
Rekordzuhanással zárt a bombayi tőzsde, miután kiderült, India köztársasági elnöke a Kongresszus Párt vezetőjét, Sonia Gandhit kérte föl miniszterelnöknek. Gandhi és Kalam köztársasági elnök hétfőn éjjel vagy kedden hajnalban egyeztetnek majd a kormányalakítással kapcsolatban. Eközben Gandhi baloldali szövetségesei a kommunisták vezetésével bejelentették, hogy nem lépnek koalícióra a legtöbb szavazatot megszerzett Nemzeti Kongresszus Párttal, hanem kívülről támogatják majd a kormányt. Ugyanakkor a vesztes BJP bejelentette, képviselői nem vesznek majd részt szerdán Sonia Gandhi miniszterelnöki eskütételén, tiltakozásul az új miniszterelnök olasz származása miatt.
Vágólapra másolva!

Rekordméretű zuhanás történt hétfőn az indiai tőzsdén, miután kiderült, hogy Abdul Kalam államfő a választásokon győztes Nemzeti Kongresszus Párt vezetőjét, Sonia Gandhit kéri föl arra, hogy alapítson kormányt, illetve, hogy a baloldali pártok bejelentették, csak kívülről támogatják a koalíciót. Az instabil kormánytól való félelem miatt a tőzsde a nyitás után rögtön zuhanni kezdett, és a nap végére, 565 pontos zuhanás után 10 százalékkal volt alacsonyabb a Sensex, vagyis a bombayi tőzsdeindex.

A nemzeti bank szerepét betöltő Központi Tartalék Bank a nap közepén kénytelen volt közleményt kiadni, hogy beavatkozik, ha a helyzet úgy kívánja, ám nem sikerült megnyugtatnia a befektetőket. A rekordzuhanással zárult nap után több száz bróker és befektető tiltakozott a kongresszus párti kormányalapítás ellen a tőzsde épülete előtt. A tiltakozók a "Le Sonia Gandhival!" - mondatot kiabálták - írja a The Economic Times.

A Kongresszus Párt igyekezett megnyugtatni a befektetőket "Nem áll szándékunkban eltörölni azt a jó munkát, amit az utóbbi 10-12 évben végeztek" - utalt Vadzspají volt miniszterelnök gazdaságfejlesztő politikájára Manmohan Szing, a Kongresszus Párt egyik vezetője. A Kongresszus ígéretet tett arra, hogy a szociális kérdések megoldása mellett igyekszik majd befektetőbarát politikát folytatni - írja a BBC News. Az indiai és nemzetközi üzleti körök azonban egyelőre szkeptikusak, hiszen a Kongresszust a szegény emberek szavazatai juttatták hatalomra, szemben a gazdaság fejlesztését pártoló BJP-vel.

Forrás: [origo]
Szerdán iktatják be

Kalam államfő hétfőn délután levelet juttatott el Gandhihoz, amelyben - mint a legtöbb szavazatot szerzett párt vezetőjét - arra kérte, hogy hétfő estére vagy kedd reggelre jelenjen meg egyeztetésre a köztársasági elnöki rezidencián. A Kongresszus Párt egyelőre nem reagált az államfői meghívóra - írja a The Hindu. Gandhi szerdán teszi le hivatali esküjét.

A tőzsdei hangulat romlásához ugyanakkor jelentősen hozzájárult az is, hogy a baloldali pártok visszamondták korábbi koalíciós ajánlatukat. A legnagyobb baloldali erő, a marxista Indiai Kommunista Párt vezetősége hétfőn kétórás egyeztetés után azt a "kollektív döntést" hozta, hogy nem lép koalícióra a Kongresszussal, csak kívülről támogatja Gandhi kormányát.

A kommunisták döntését valószínűleg a kisebb baloldali pártok is elfogadják. Ez azt eredményezi, hogy a hatvankét helyet elnyerő Baloldali Front nélkül a Kongresszus csak 216 hellyel rendelkezik, azaz nincs többsége az 543 képviselőből álló parlamentben.

Ugyanakkor a választásokon vereséget szenvedett korábbi kormánypárt, a hindu nacionalista BJP, illetve szövetségese a szintén jobboldali NDA bejelentette, hogy képviselői Vadzspají volt miniszterelnök kivételével nem vesznek részt az olasz származású Sonia Gandhi miniszterelnöki eskütételén.

A BJP szerint ugyanis sok indiaiban ellenérzést szül, hogy Gandhival az országnak olasz származású miniszterelnöke lesz. "A BJP elhatározta, hogy teret ad több millió indiai hazafi dühének" - jelentette ki Venkaja Najdu pártelnök. Najdu ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy pártja "konstruktív ellenzékként működik majd" ám figyelmeztetett, hogy "nem hagyják annyiban" a Gandhi származását firtató kérdést - írja a The Times of India.

Ugyanakkor a szomszédos Pakisztán üdvözölte Sonia Gandhi azon kijelentését, hogy nyomást gyakorol majd a két dél-ázsiai atomhatalom közti béketárgyalások folytatására. "Érdekeltek vagyunk a békefolyamat folytatásában, és reméljük, hogy Indiával sok kérdésben sikerül majd megegyezni" - jelentette ki Maszúd Hán, a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője.