Hamarosan csak vízummal lehet Irakba utazni

Vágólapra másolva!
Az iraki belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy hamarosan csak vízummal léphetnek be a külföldi személyek az ország területére. A vízumkötelezettség bevezetésének kezdete egyelőre ismeretlen. 
Vágólapra másolva!

Vízumkötelezettség bevezetését tervezi Irak - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Szamir Saker Mahmúd al-Szumajdai iraki belügyminiszter. Az intézkedést hamarosan életbe lép, de hogy pontosan mikor, azt nem közölte. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a vízumkötelezettség minden, az országba beutazó külföldi állampolgárra érvényes lesz, akár rövidebb, akár hosszabb ideig tartózkodik Irakban.

Jelenleg az amerikai megszálló hatalom által felállított új iraki határőrség látja el a határőrizetet, a beutazáshoz érvényes útlevél is elegendő.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az iraki belügyminisztérium a rendőrség tagjaira vonatkozó magatartási kódexet bocsátott ki. Ez többek között előírja az egyenlő bánásmódot és tiltja a hivatali visszaéléseket, kenőpénz elfogadását és a családtagok indokolatlan előnyben részesítését. Ezek az előírások "mércét képeznek, amely alapján a jövőben az állampolgárok le tudják mérni a rendőrök szolgálatteljesítésének minőségét" - mondta Szumajdai belügyminiszter.