Az európai vezetők sajnálják a ciprusiakat

Vágólapra másolva!
Sajnálatuknak és csalódottságuknak adtak hangot európai országok és az Egyesült Államok több vezetője is amiatt, hogy a ciprusi görögök elsöprő többségge elutasította a sziget újraegyesítésére kidolgozott ENSZ-tervet a szombati népszavazáson. Dicsérték viszont a ciprusi törököket, hogy többségük igennel szavazott.
Vágólapra másolva!
A ciprusi görögök nem szavazták meg az egyesítést/nagyvilag/20040424ujraegyesitesi.html

A hivatalos adatok szerint a görög ciprióták 75,83 százaléka szavazott nemmel az ENSZ-tervre, ami azt jelenti, hogy május 1-jén csak a megosztott földközi-tengeri sziget görögök lakta kétharmad része csatlakozik az Európai Unióhoz (EU).

Jack Straw brit külügyminiszter Londonban kiadott közleményében szomorúságát hangoztatta az ENSZ-terv bukását jelentő népszavazási eredmény miatt. Straw közölte, hogy tiszteletben tartják a ciprusi görögök döntését, ám reményét fejezte ki, hogy ez utóbbiak elgondolkodnak majd azon, hogy helyesen döntöttek-e.

Joschka Fischer német külügyminiszter közleményben tolmácsolta Berlin csalódottságát amiatt, hogy május elsején nem egy egyesített Ciprus válik az EU részévé.

Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa az ARD német tévécsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a szombati népszavazás beárnyékolja Ciprus európai uniós csatlakozását, s a referendum kimenetele bonyolultabbá tesz a szigetország és az EU viszonyát, pedig erre nem lett volna szükség.

Előzőleg az Európai Bizottság is mélységes sajnálatának adott hangot a ciprusi görögök döntése, az ENSZ rendezési tervének elutasítása miatt.

Az Egyesült Államok szintén sajnálkozását hangoztatta a voksolás eredménye miatt. Richard Boucher amerikai külügyminisztériumi szóvivő washingtoni szóvivő sajtóértekezletén mindazonáltal méltatta a ciprusi törökök "bátorságát". A török közösség 64,9 százaléka a népszavazáson támogatta a tervet.

Az ENSZ bejelentette, hogy a terv elutasítása miatt bezárja az ENSZ-főtitkár ciprusi megbízottjának a szigetországban működő irodáját. Alvaro de Soto megbízott újságíróknak elmondta, hogy a jövő hét elején telefonon elbúcsúzik tárgyalópartnereitől, az iroda pedig az elkövetkező hetekben megszűnik.