Egyesüléspártiak tüntettek Cipruson

Vágólapra másolva!
Összesen 50 ezer ciprusi török és görög vonult fel Nicosiában csütörtök este, hogy kifejezze támogatását a két említett nemzetiség között harminc éve megosztott sziget újraegyesítését célzó tervhez, illetve annak elfogadására buzdítsa a két közösség lakóit a szombaton esedékes népszavazáson.
Vágólapra másolva!

A szigeten több helyütt kisebb tüntetéseket is tartottak, és ezek egy részét a terv elvetése, a népszavazási "nem" érdekében szervezték. A két közösség lakói párhuzamos referendumon vesznek részt szombaton, a tét Kofi Annan ENSZ-főtitkár újraegyesítési tervének elfogadása. Amennyiben bármelyik fél elveti a tervet, a jövő hét végi európai uniós csatlakozás a gyakorlatban csak a görög szigetrészre terjed ki. Előzetes felmérések szerint a nemzetközileg elszigetelt és szegényebb törökség részéről a szigetet föderatív jellegűvé alakító terv elfogadása, görög oldalról viszont annak elvetése várható.

Mindkét közösség vezetője nemleges szavazásra buzdította híveit csütörtök esti nyilatkozatában. Tászosz Papadopulosz elnök kijelentette, hogy a jelenlegi terv elvetésével közelebb kerülhetnek egy működőképesebb elképzelés kidolgozásához. A török Rauf Denktas szerint a terv támogatásának következményeképpen az önálló török közösség megszűnne.

A népszavazással kapcsolatban Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy értesüléseik szerint a helyi médiában nem egyformán kezelték a terv melletti és elleni érveket felsorakoztató nyilatkozatokat, ami megkérdőjelezi a sajtószabadság teljes körű érvényesülését.

Javier Solana, az Európai Unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai képviselője New York-i nyilatkozatában mindkét felet a terv elfogadására szólította, és burkoltan arra intette a görögöket, hogy számukra is járhat bizonyos negatív következményekkel, ha elvetik az újraegyesítést.