Evakuálják az oroszokat, a magyarok maradnak Irakban

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték az Irakban túszul ejtett három japán állampolgárt - jelentette csütörtökön az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Eközben Oroszország megkezdte, a Fülöp-szigetek pedig tervezi civil állampolgárainak evakuálását Irakból. A magyar Külügyminisztérium nem tervez hasonló lépéseket, tudomásuk szerint körülbelül 35-40 magyar tartózkodik Irakban. Fallúdzsában kiújultak a harcok. Eközben az Irakban tartózkodó lengyel kontingens vezetői bírálták az amerikai hadvezetést, mondván, hogy az amerikaiak nem tájékoztatták őket a lengyel felügyelet alatt álló területeken indított katonai akcióikról.
Vágólapra másolva!

A magyar Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy a Toi For Kft. 35-40 magyar alkalmazottján kívül lennének még magyarok Irakban. Mint Tóth Tamás külügyi szóvivő közölte, remélik, hogy senki nem megy oda, és nem kell úgy cselekedniük, mint az oroszoknak vagy a franciáknak, akiknek több száz civil állampolgáruk tartózkodik az arab országban. A Toi For Kft. alkalmazottja volt az a magyar fiatalember, akit tavaly novemberben lelőttek az amerikaiak, mivel magatartását - jelzéseik ellenére nem fékezett járművével egy ellenőrző pontnál - ellenséges fenyegetésként értékelték.

Moszkvából ugyan is három repülőgépet küldtek csütörtök reggel Bagdadba, hogy hazahozzák az Irakban dolgozó orosz szakemberek egy részét. A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma közölte, hogy pénteken további négy járatot terveznek: hármat Bagdadba, egyet pedig Kuvaitvárosba. Összesen 553 orosz és 263 FÁK-polgár hazatelepítését tervezték, de sokuk a bagdadi orosz konzulátuson írásba adta, hogy maradni akar. A Fülöp-szigetek ugyancsak tervezi az Irakban civilként tartózkodó állampolgárainak kimenekítésére.

A magyar Külügyminisztérium az utóbbi időben többször is figyelmeztette a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint ne utazzanak Irakba, legutóbb múlt hét pénteken ismételték meg ezt a felhívást - mondta el az [origo]-nak Tóth Tamás. A szóvivő szerint a figyelmeztetés általános érvényű, és mindenkire vonatkozik. Ha valaki a saját felelősségére mégis úgy dönt, hogy kiutazik az országba, akkor azt arra kérik, hogy jelentkezzen be a bagdadi - csökkent személyzettel működő - magyar nagykövetségen. Ilyenre, Tóth Tamás szerint azonban nem volt példa mostanában. Irakban tartózkodó magyarokról legutóbb akkor kapott információt a bagdadi magyar nagykövetség, amikor tavaly ősszel a Toi For Kft átküldte az éppen akkor Irakban alkalmazásukban álló magyarok listáját. A 35-40 főt tartalmazó lista azonban azóta feltehetően elavult, mivel a cégnél 3-5 havonta váltják a kint dolgozókat.

A kint dolgozók magyarokról azért volna fontos tudnia a külügynek, mert ha fizikai épségüket és konzuli érdekeiknek képviseletét nem is tudják garantálni, legalább tudnak róla, hogy kint vannak és szükség esetén gyorsan elérhetik őket - mondta az [origo]-nak Tóth.

A külügyi szóvivő információi szerint a magyar Toi For-alkalmazottakat biztonságuk érdekében egy táborban helyezte el az amerikai hadsereg, a bagdadi repülőtér közelében. Mint azonban hozzátette, a jelenlegi helyzetben nem volna ajánlatos a magyar nagykövetség alkalmazottjának, vagy a toi forosoknak felkeresniük egymást, mivel a repülőtér és a bagdadi városközpont közötti útvonal az egyik legveszélyesebb Irakban, ahol napi rendszerességgel támadnak meg arra haladó járműveket a fegyveres ellenállók.

Vadásznak a külföldiekre

A Toi For Kft. és több más, Irakban működő cég magyarországi képviseletét ellátó Bartha Ferenc ügyvéd az [origo]-nak megerősítette a külügyi szóvivő által közölt adatokat, jóllehet a kint tartózkodó magyarok pontos számáról és tartózkodási helyéről, biztonságukra hivatkozva, nem kívánt bővebb információkkal szolgálni, csak annyit mondott, hogy akit tudtak, biztonságba helyeztek.

Az ügyvéd szerint ugyanis Irakban vadásznak a külföldiekre, és az információk közlése a kint dolgozó magyarok életébe kerülhet. Mint mondta, Bagdadban sokan olvassák az Irakkal kapcsolatos külföldi híradásokat - így a magyar oldalakat is -, és magyarországi kapcsolataik is információkkal szolgálnak az ottaniaknak.

Bárándy kártérítési perre biztatja a lelőtt fiú családját/nagyvilag/20040302barandy.htmlUSA: Szabályszerűen lőtték le a magyar fiút Irakban/itthon/20040301szabalyszeruen.html

Az ügyvéd ugyanakkor elmondta, hogy neki sincsenek száz százalékig megbízható adatai a kint dolgozó magyarokról, mivel sokan magán munkavállalóként helyezkednek el a különböző kinti cégeknél, esetenként arab alvállalkozóknál, és központi nyilvántartás sincs róluk. A helyzetet csak bonyolítja, hogy az iraki állapotok miatt jelenleg senki nem tud Irakba be, vagy onnan kiutazni, így az itthon szabadságukat töltők, vagy a hazatérni kívánkozók sem - mondta az [origo]-nak az ügyvéd.

Nem kezdeményezik a magyar katonák hazahívását

Nem szavazott az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága csütörtöki ülésén arról az MDF-es javaslatról, amelynek alapján a testület arra kérné fel a kormányt, hogy haladéktalanul terjesszen a parlament elé egy, az Irakban szolgáló magyar katonák hazarendeléséről szóló határozatot. A testület három órán keresztül tájékozódott az iraki helyzetről és a magyar katonák tevékenységéről, majd három igen, tíz nem és hat tartózkodó szavazattal elutasította, hogy erről a javaslatról szavazzanak - jelentette az MTI.