Papveréssel vádolják a Karadzicot kereső SFOR-t

Vágólapra másolva!
Állítólag agyba-főbe vertek boszniai NATO-katonák egy szerb papot és fiát, amikor Radovan Karadzic háborús bűnöst keresték a palei parókián. Karadzicot ugyan nem találták - állítólag órákkal a katonák megérkezése előtt meglógott -, ám Pavle szerb pátriárka szerint a pap és fia kómába esett a veréstől. A szerb papságot a NATO-n kívül az ENSZ boszniai főképviselője is háborús bűnösök bújtatásával vádolja.
Vágólapra másolva!

Pavle szerb pátriárka azzal vádolja a boszniai békefenntartókat (SFOR), hogy agyba-főbe verték a palei papot és fiát, amikor a múlt héten megkísérelték elfogni parókiáján a háborús bűncselekményekkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt.

A pátriárka a NATOvezette boszniai békefenntartó haderő főparancsnokának, Virgil Packetnek küldött nyílt levelében azt állítja, hogy Jeremija Starovlahot és fiát, Aleksandart először megsebesítették a békefenntartók, amikor berobbantották a parókia ajtaját, majd rúgdosták és puskatussal verték őket. Egyszóval csaknem agyonverték őket - írja a pátriárka levelében, amelyet szerdán idézett a belgrádi tömegtájékoztatás.

Az SFOR katonái múlt csütörtökön hatoltak be a Szarajevó melletti Pale város egyik templomába és parókiájára, azt feltételezve, hogy ott tartózkodik a népirtással vádolt Radovan Karadzic. A hágai Nemzetközi Törvényszék legkeresettebb vádlottját nem sikerült elfogni, de az akcióban súlyosan megsebesült az 52 éves pap és 28 éves fia. Mindketten jelenleg is válságos állapotban, egyes hírek szerint kómában fekszenek a tuzlai kórházban, lélegeztetőgépekkel tartják őket életben.

Pavle levelében arra emlékeztet, már több ízben győzködte az SFOR-t arról, hogy a szerb pravoszláv papok nem bújtatnak hágai vádlottakat. Ha a tábornoknak ez eddig nem lett volna világos, akkor a palei eset után remélhetőleg világossá válik számára is - írta a pátriárka.

A szerb papságot azonban nemcsak az SFOR, hanem Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője is a hágai vádlottak bújtatásával vádolja. Ashdown minapi lapnyilatkozatában a boszniai szerb politikai vezetés szemére vetette, hogy sose emelte fel a szavát az ortodox papok ellen, akik nyilvánosan hangoztatják, hogy "kötelességük oltalmazni a háborús bűnösöket" (ilyesmit mondott állítólag a megsebesített Jeremija is).

A Dnevni Avaz című szarajevói lap szerdán boszniai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a múlt heti SFOR-akció idején Karadzic valóban Jeremija vendége volt, de néhány órával a békefenntartók rajtaütése előtt kereket oldott. A boszniai szerb titkosszolgálat idejekorán tudomást szerzett a készülő akcióról, s a hadsereggel együttműködve egy Pale melletti laktanyába, majd onnan Zvornik környékére szállított Karadzicot, s a vádlott jelenleg is ott van.