Del Ponte: Hajszálon múlt Karadzic elfogása

Vágólapra másolva!
Kevésen múlt, hogy a boszniai nemzetközi békefenntartó erő (SFOR) január közepén nem tudta elfogni a háborús bűnök miatt körözött Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt - mondta a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze kedden.
Vágólapra másolva!

Carla del Ponte a boszniai horvát-muzulmán államalakulat televíziójának nyilatkozva elmondta: Karadzic mindössze néhány órát tartózkodott a boszniai Szerb Köztársaságban fekvő Pale körzetében, az SFOR katonái pedig távozása után két órával értek a helyszínre. Az SFOR az említett időszakban palei kórházakban, templomokban és magánházakban kutatott Karadzic után.

A város az 1992-1995 között zajlott boszniai háború idején a boszniai szerb kormány székhelye, Karadzic főhadiszállása volt. A békefenntartók szerint a beteg Karadzic vélhetően azért bukkant fel a térségben, hogy orvosi segítséget kérjen.

Del Ponte nyilatkozatában hangsúlyozta: nincs kétsége afelől, hogy az SFOR mindent megtesz azért, hogy még az idén kézre kerítse a nyolc éve bujkáló Karadzicot. Megjegyezte azt is, hogy míg például 1999-ben a nemzetközi közösségből hiányzott a politikai akarat az egykori boszniai szerb vezető elfogására, megítélése szerint ma már megvan a megfelelő elszántság erre. A helyzet azonban súlyosabbá vált a tekintetben, hogy Karadzic az évek során jól megtanult rejtőzködni.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja Karadzicot a boszniai háborúval összefüggésben.