Lemondtak az útblokádról a szlovákiai romák

Vágólapra másolva!
A szlovákiai Roma Parlament válságstábja egyelőre elállt attól a szándékától, hogy utak és határátkelők kerüljenek lezárásra az éhséglázadások helyszínére kivezényelt karhatalmi erők és a romák letartóztatása elleni tiltakozás jeléül. Korábbi elhatározásuktól az után álltak el, hogy a válságstáb két vezetőjét, Ladislav Fíziket és Jozef Cervenákot csütörtökön fogadta a parlament házelnöke, Pavol Hrusovsky.
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament előtt a szlovák romák ügye/nagyvilag/20040303azeuropai.html

A romák képviselői írásban adták át a kialakult helyzet rendezésére tett javaslataikat a házelnöknek. Úgy tudni, hogy a dokumentumban a romák foglalkoztatását, kulturális képzését, oktatását és lakásproblémáik enyhítését célzó indítványok állnak. Kezdeményezik, hogy a romákat uzsorakamatokkal nyomorító személyek leleplezése érdekében vessenek be ellenük beépített informátorokat.

Egyebek mellett elvárják, hogy a kormány a romák kormányzati intézményévé minősíti a Roma Parlamentet, továbbá hogy külön segélyprogramokkal élénkíti a romák vállalkozói ambícióit, legalizálja a roma telepeken beépített parcellák tulajdonjogát és megfelelő fejezetekkel egészítik ki a parlamentben szentesítendő diszkrimináció-ellenes törvényt.

A házelnök a parlament illetékes bizottsága elé terjeszti az indítványokat, amelyek áttanulmányozása és megvitatása után ismét találkozik a válságstáb vezetőivel, akik megígérték: a jelzett blokádoktól egyelőre eltekintenek. Az elmúlt hetekben Szlovákia keleti végein - főként a szociális juttatások megkurtítása miatt - éhséglázadás tört ki a romák körében.

Élelmiszerüzleteket fosztogattak, tiltakozó megmozdulásokat tartottak, mire a kormány másfél ezer rendőrt és félezernél több katonát vezényelt a térségbe. A szlovák hatóságok az "erősítést" a kedélyek lecsillapodása után sem vonták vissza, és nem helyezték szabadlábra a vizsgálati fogságban lévő romákat.