A CIA ismerte az egyik WTC-terrorista telefonszámát

Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerzés két és fél évvel a 2001. szeptember 11-i merényletek előtt megkapta az egyik gépeltérítő nevét és telefonszámát. Az USA Kongresszusának független vizsgálata kiderítette, hogy az adatokat a német titkosszolgálat adta át a CIA-nak, ám az amerikaiak nem nyomoztak a terrorista után. A Világkereskedelmi Központot ért támadás óta igen sok bírálat érte a különböző amerikai titkosszolgálatokat, mert nem osztották meg egymással a rendelkezésre álló információkat, és így nem tudták előre jelezni a készülő terrortámadást. 
Vágólapra másolva!

A CIA már két és fél évvel a Világkereskedelmi Központot ért támadás előtt megkapta az egyik gépeltérítő nevét és telefonszámát. Az amerikai Kongresszus vizsgálata azonban kiderítette, hogy a hírszerzők nem indítottak nyomozást a rendelkezésükre álló információk alapján.

Marvan al-Sehi volt az a terrorista, aki a Világkereskedelmi Központ déli tornyába vezette a United Airlines 175-ös járatát. A német titkosszolgálat két és fél évvel a támadás előtt átadta a CIA-nek Sheji nevét és telefonszámát - írja a New York Times.

A németek egy hamburgi al-Kaida sejt megfigyelése közben jutottak az információkhoz. Sehi jó barátja volt a másik tornyot támadó gépeltérítőnek, Mohamed Attának. Mindkét férfi járt Hamburgban, 1999-ben egy esküvőn vettek részt. Mivel fennállt a gyanú, hogy Sehi kapcsolatban lehet Oszama bin Ladennel, értesítették a CIA-t, azonban az amerikaiak nem indítottak nyomozást a terrorista után.

"Semmi válasz nem érkezett" - jelentette ki az ügy kapcsán a német titkosszolgálat egyik vezetője. Az amerikaiak elismerik, hogy megkapták az adatokat: "Egy nevet adtak nekünk és egy emirátusokbeli telefonszámot, amely azonban nem élt" - jelentette ki egy CIA-s hírszerző. A CIA nem nyomozott Sehi után, ezért a férfi gond nélkül bejuthatott az Egyesült Államokba.

A kongresszusi vizsgálóbizottság szerint, ha a CIA nyomozni kezd Sehi után, fény derült volna a Világkereskedelmi Központ ellen készülő támadásra. Az utólagos vizsgálatok kiderítették ugyanis, hogy Sehi, Atta, és a hamburgi al-Kaida sejt másik két tagja voltak az egyetlenek, akik tudtak a támadás tervéről. Miután Sehi visszatért 2000-es Afganisztáni terrorkiképzéséről Németországba a német titkosszolgálat nyomozati anyaga szerint egy hamburgi könyvtárosnak azt mondta: "Több ezer halott lesz. Akkor majd rám fognak emlékezni". Nem sokkal ez után Sehi Mohamed Attával együtt Amerikába utazott, hogy a terrortámadáshoz megtanuljanak repülőt vezetni.