Megkezdődött a WTC biztosítási tárgyalása

Vágólapra másolva!
New Yorkban hétfőn megkezdődött az a per, amely azt hivatott eldönteni, mennyit kell fizetniük a biztosítótársaságoknak a terrorcselekmények miatt romba dőlt New York-i Világkereskedelmi Központ kártérítéseként.
Vágólapra másolva!

A per során a legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy a két támadás egy esetnek minősül-e biztosítási szempontból, vagy két külön káreseményről van szó a két torony elleni merényletnél.

A biztosítók természetesen egy káreseményként akarják elfogadtatni a támadást, mert így legfeljebb 3,5 milliárd dolláros kártérítésre kötelezhetők. Két káreseményként ennek a dupláját, 7 milliárd dollárt kellene fizetniük.

A vita megoldásához valószínűleg három tárgyalás kell. Korábban, 2002. novemberben már tettek kísérletet arra, hogy eldöntsék, hány káreseménynek számítanak a történtek, de eddig nem született eredmény, és peren kívüli egyezség sem jött létre.

Az ügyet bonyolítja, hogy a tornyokat lízingelő Larry Silverstein kevesebb mint két hónappal a merénylet előtt kötötte meg a lízingszerződést, így a biztosítás pontosabb részletei még nem is voltak kidolgozottak a terrortámadás idején.

A legutóbb kiadott összesítések szerint az ikertornyok elleni támadásban összesen 2752-en vesztették életüket.