Kína: feloldják a madárinfluenza miatti karanténokat

Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok megkezdték vasárnap a madárinfluenza-járvány miatt elrendelt karanténintézkedések feloldását. Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy a veszély még nem múlt el teljesen.
Vágólapra másolva!
A madárinfluenza tünetei/tudomany/elet/20040213amadarinfluenza.htmlMadárinfluenza-járvány/tudomany/elet/20040213madarinfluenzajarvany.htmlCikkgyűjtemény a madárinfluenza-járványról

Elsőként a déli Kuanghszi (Guangxi) tartomány Tingtang (Dingdang) településén és a keleti Csöcsiang (Zhejiang) tartomány Jungkang (Yongkang) városában oldották fel azt a tilalmat, hogy az érintett állattartók és a szárnyasok nem hagyhatják el a fertőzött gazdaságok körüli három kilométer sugarú területet. (Tingtang volt az első hely, ahonnan a kínai hatóságok január 23-án madárinfluenza előfordulását jelentették.)

Tíz kilométeres körzetben újrakezdődhet az állatok kereskedelme is - jelentette az Új Kína hírügynökség. A tenyésztés tilalma ugyanakkor érvényben marad.

Kína 31 tartománya és autonóm területe közül tizenhatban jelentkezett a madárinfluenza vírusa, amely Ázsia számos más országában, valamint Észak-Amerikában is megjelent, és eddig összesen több mint 80 millió baromfi elpusztítását tette szükségessé. A vírusnak az emberre legveszélyesebb, H5N1-es törzse Vietnamban 15, Thaiföldön pedig 7 ember halált okozta. Kína eddig hivatalosan nem számolt be emberi megbetegedésről.