Macskákat és tigriseket is fertőz a madárinfluenza

Vágólapra másolva!
Macskákra és tigrisekre is átterjedt a madárinfluenza Thaiföldön - jelentette be pénteken egy bangkoki egyetemi kutató. Eddig két macska és egy leopárd pusztult el bizonyosan a kór miatt, amely megtámadott egy fehér tigrist is, ő azonban felépült.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi főváros Kasetarts egyetemének egyik állatorvos-kutatója pénteken bejelentette, hogy teljes bizonyossággal kimutatták: három házi macskát, egy leopárdot és egy fehér tigrist is az ország baromfiállományát pusztító influenza H5N1 típusú vírusa fertőzött meg.

Két macska és a leopárd bizonyosan a betegség miatt pusztult el, ám további 14 macska is feltehetően a vírusos betegségben lelte halálát. A fehér tigris szerencsésen felépült a kórból. Az elpusztult macskák egy fertőzés által érintett csirkafarm közelében lévő házban éltek.

A thaiföldi kormányfő felszólította a lakosságot, hogy ne etessék nyers csirkehússal kedvenceiket, mert az állatok is megfertőződhetnek.

Az egészségügyi szakemberek nagyon aggasztónak tartják a vírus terjedését a különböző állatfajok között, mivel fennáll annak a veszélye, hogy kialakul egy olyan hibridvírus, amely fertőző lehet az emberekre is. A betegségben eddig 22 ember vesztette életét, akikre szárnyasoktól ugrott át a vírus.