Módosulhat az iraki hatalomátadás menetrendje

Vágólapra másolva!
Módosíthatja az Egyesült Államok az iraki hatalomátadás tervezett menetrendjét, amennyiben az ENSZ javasolni fogja a június végére tervezett intézkedés későbbre halasztását.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas beosztású tisztségviselője szerdán Washingtonban elmondta: az Egyesült Államok elvben továbbra is tartja magát ahhoz a tavaly novemberben meghatározott menetrendhez, amelynek értelmében június 30-án adná át a hatalmat egy iraki testület kezébe.

Washington mindazonáltal némi mozgásteret kíván biztosítani az ENSZ-nek, hogy a világszervezet előterjeszthesse elképzelését arról, miként lenne célszerű levezényelni a hatalom átadásának folyamatát az amerikai vezetésű szövetségesek által megszállt arab országban.

Az ENSZ várhatóan egy héten belül küldöttséget meneszt Irakba. A testület a hatalom átadásának, illetve annak a lehetőségét hivatott felmérni, hogy a június végi időpont előtt tarthatóak-e általános választások az arab országban. Az iraki síiták sürgetik, hogy ennél korábban rendezzék meg a voksolást. Az amerikai kormányzat tanulmányozni fogja a világszervezet javaslatait - tette hozzá a washingtoni külügyi tisztségviselő.

Elemzők szerint a hatalomátadás bármilyen késleltetése kockázatos lehet George Bush amerikai elnök kormánya számára, növeli ugyanis annak esélyét, hogy az iraki háború és rendezés ügye nagyobb hangsúlyt kap a novemberi amerikai elnökválasztást megelőző kampányban. Az irakiak pedig azzal vádolhatják meg Washingtont, hogy vonakodik teljesíteni a hatalom átadására tett ígéretét.