Seselj vajda pártja nyert Szerbiában

Vágólapra másolva!
A Hágában háborús bűnök gyanúja miatt fogva tartott Vojislav Seselj által vezetett Szerb Radikális Párt nyerte az előrehozott szerbiai választásokat - a nem hivatalos eredmények szerint. A párt azonban várhatóan nem tud majd kormányt alakítani, ahogy feltehetően ellenfelei sem lesznek képesek stabil koalícióra lépni egymással. Nem kizárt, hogy néhány hónapon belül újabb választást kell majd kiírni Szerbiában.
Vágólapra másolva!

Az első nem hivatalos részeredmények szerint a Szerb Radikális Párt (SRS) a szavazatok 27,5 százalékával megnyerte a szerbiai előre hozott parlamenti választást, de ez nem elegendő ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson.

A szavazást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet nem hivatalos adatai szerint a mérsékelt nacionalistának tartott Szerbiai Demokrata Párt (DSS) 17,4 százalékkal, a magát balközépre soroló Demokrata Párt (DS) 12,7 százalékkal, a liberális technokrata közgazdászokból egy éve alakult G17 Plus nevű párt 11,4 százalékkal, a Szerb Megújhodási Mozgalom és az Új Szerbia ugyancsak mérsékelt nacionalistának tartott koalíciója 8,2 százalékkal, és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) 7,6 százalékkal jutott be a parlamentbe.

Az ötszázalékos küszöb alatt van egy százalékkal a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Kasza Józsefnek a nevével fémjelzett Együtt a toleranciáért nevű koalíció. A CESID a szavazatok 54 százalékának feldolgozása után tette közzé eredményeit.

Az előre hozott parlamenti választás szabálytalanságok nélkül, viszonylag magas részvétel mellett zajlott vasárnap. A köztársasági választási bizottság adatai szerint két órával az urnák zárása előtt, 18 órakor 51,12 százalékos volt a részvétel.

Bizonytalan kormányalakítás

Belgrádi elemzők és közvélemény-kutató intézetek a politikai erőviszonyok gyökeres változását, az ultraradikális, illetve mérsékelt nacionalisták jelentős előretörését jelezték előre. Úgy becsülték, hogy az SRS a voksok közel negyedével megnyeri a választást, de csekély annak az esélye, hogy önállóan vagy akár a Szerbiai Szocialista Párttal együtt kormányt tud majd alakítani.

A milosevici rendszert megbuktató politikai erők - a DSS, a G17 Plus, a DS, illetve a koalíciókba tömörült kisebb pártok - koalíciója viszont nem lenne stabil és hosszú életű a pártok között feszülő mély ellentétek, ideológiai és programbeli különbségek miatt. Belgrádi diplomáciai körökben állítólag nem is a szélsőséges nacionalisták győzelmétől tartanak igazán, hanem inkább attól, hogy a kormányt alakító demokraták közötti különbözőségek miatt néhány hónap múlva újabb parlamenti választás következhet, amely kormányra juttathatja a volt rezsim pártjait.

Háborús bűnökkel gyanúsítottak a képviselők között

A vasárnapi parlamenti választás egyik pikantériájának számít az, hogy két háborús bűnökkel gyanúsított egykori jugoszláv politikus is - Slobodan Milosevic, az SPS és Vojislav Seselj, az SRS elnöke - minden bizonnyal képviselői székhez jut a parlamentben, miközben jelen pillanatban a hágai törvényszék scheveningeni börtönében várnak ítéletükre.