Parlamenti választást tartanak Szerbiában

Vágólapra másolva!
Előre hozott parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Szerbiában. A köztársaság közel 6,5 millió szavazásra jogosult polgára 19 pártra és pártszövetségre adhatja le voksát. A szavazóhelyiségek este 20 órakor zárnak. Az első nem hivatalos eredmények már az urnák zárása után két órával várhatók.
Vágólapra másolva!

Komolyabb szabálytalanságok nélkül, viszonylag alacsony részvétel mellett zajlik az előre hozott parlamenti választás Szerbiában. A szavazást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet szerint a választás első két órájában 3,9 százalékos volt a részvétel. A legaktívabban voltak a Vajdaság szavazópolgárai: öt százalékuk adta le voksát erre az időre. A legalacsonyabb, 3,3 százalékos volt részvétel Szerbia középső, Koszovó és a Vajdaság között fekvő részén.

Marko Blagojevic, a CESID szóvivője szerint héttől kilenc óráig komolyabb gondok nélkül folyt a választás, mindenütt időre megnyíltak a szavazóhelyiségek. Az egyetlen szabálytalanság egy kragujeváci szavazási helyiségben történt, ahol a választási bizottság egyik tagja úgy szavazott, hogy neve nem volt feltűntetve a választói névjegyzékben.

A jelenlegi szerb kormány mandátuma eredetileg 2004 decemberéig szól. Zoran Zivkovic kabinetje azonban november közepén maga kezdeményezte az egy évvel előre hozott választás kiírását, miután a kormányt támogató politikai erők kisebbségbe szorultak a törvényhozásban.

A vasárnap kezdődött választáson 19 párt és pártszövetség indul és belgrádi elemzők szerint a választások a politikai erőviszonyok gyökeres változását, az ultraradikális, illetve mérsékelt nacionalisták jelentős előretörését fogja hozni.

A közvélemény-kutatások a szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) győzelmét jósolták, de csekély esélyt adtak annak, hogy Vojislav Seselj pártja önállóan vagy akár a milosevici szocialistákkal együtt kormányt tud majd alakítani. Ha azonban a november közepén rendezett elnökválasztáshoz hasonlóan az SRS ismét rácáfol a jóslatokra, s kormányt tud alakítani, az nemcsak Szerbiát taszítaná elszigeteltségbe, illetve politikai és gazdasági káoszba, hanem az egész Balkánt megrengetné.

Felmérések szerint hat párt biztosan számíthat arra, hogy az ötszázalékos parlamenti küszöbnél több szavazatot szerez. Van erre esélye a 19 kisebbségi és regionális pártot tömörítő Együtt a toleranciáért nevű választási szövetségnek, amelyet Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének a neve is fémjelez. Az említett koalíció "ellenpárjának" tekintett, a Vajdasági Reformpárt által megalakított koalíció (amelynek tagja az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párt is) támogatottsága oly csekély, hogy a közvélemény-kutató intézetek rendre kihagyták e pártszövetséget felméréseikből.

A szerbiai parlamenti választások közel 4,2 ezer képviselőjelölte között akad négy feltételezett háborús bűnös is. A Szerbiai Szocialista Párt listájának éléről pályázik a képviselői székre Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő, Vojislav Seseljt pedig az SRS jelölte képviselőnek. Indul a választáson a hágai Nemzetközi Törvényszék további két vádlottja: Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke és Sreten Lukic szerb országos rendőrfőkapitány.