Milosevic listavezető a szerb választásokon

Vágólapra másolva!
Slobodan Milosevicet, a háborús bűnökkel vádolt volt államfőt választotta a Szerbiai Szocialista Párt listavezetőnek a decemberi előrehozott választásokra. A volt jugoszláv elnök annak ellenére került a pártlista élére, hogy a hágai nemzetközi bíróság börtönében várja pere alakulását. A szerb nacionalista pártok jelöltjei közül nem Milosevic az egyetlen, akit háborús bűnök elkövetésével vádolnak: a jelöltek között megtalálható Seselj csetnik vajda, valamint a volt Jugoszláv Néphadsereg parancsnoka is. Amennyiben megválasztják őket, lehetséges, hogy az ellenük folyó per ellenére parlamenti képviselőknek kijáró mentelmi jogot kapnak.
Vágólapra másolva!

Slobodan Milosevic vezeti a Szerbiai Szocialista Párt választási listáját. A háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv államfő mellett a Milosevic védelmére alakult Szabadság nevű bizottság hat tagja is szerepel a listán. A párt végrehajtó bizottsága az elkövetkező napokban adja át jóváhagyásra a 250 nevet tartalmazó listát a választási bizottságnak. A szocialisták 16,5 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze.

A bizottságnak minden bizonnyal nem lesz ellenvetése a lista ellen, hiszen már jóváhagyták a Szerb Radikális Párt listáját, amelynek élén egy szintén Hágában fogva tartott háborús bűnös, Vojislav Seselj csetnik vajda neve szerepel. Seseljt Szerbiában azzal vádolják, hogy ő gyilkoltatta meg a nacionalizmussal szembehelyezkedő Zoran Djindjic miniszterelnököt.

A Népi Tömb, a Szocialista Néppárttal közösen szintén egy háborús bűnös népszerűségére építi választási stratégiáját. A választási szövetség listáját Nebojsa Pavkovic vezeti, aki a Jugoszláv Néphadsereg vezérkari főnöke volt.

A december 28-i választásokon valószínű, hogy Seselj radikálisai élén bejut a parlamentbe. A szocialisták és a Pavkovic-féle választási blokk sikere ugyanakkor erősen kérdéses az ötszázalékos parlamenti küszöb miatt. Az utóbbi napokban mégis komolyan foglalkoztatta a szerb közvéleményt, hogy mi történik abban az esetben, ha a Hágában ítéletre váró államfő vagy a csetnik vajda parlamenti képviselőként mentelmi jogot kap Szerbiában. A volt jugoszláv elnököt Szerbiában azzal vádolják, hogy megölette a volt szerb elnököt, Ivan Stambolicot.