Csecsen túszejtés Dagesztánban

Vágólapra másolva!
Négy túszt ejtettek azok a csecsen fegyveresek, akik hétfőn támadtak meg egy dagesztáni hegyi falut a csecsen határ közelében. A lázadók kilenc határőrt tűzharcban megöltek, majd lerohanták Sauri falu kórházát, ahonnan négy embert magukkal vittek. Az orosz alakulatok - köztük különleges egységek - a csecsenek üldözésére indultak.
Vágólapra másolva!

Kilenc orosz határőrt megöltek azok a csecsen fegyveresek, akik hétfőn behatoltak a szomszédos (szintén Oroszországhoz tartozó) Dagesztánba. Ezután négy túszt ejtettek és elmenekültek.

A 25 csecsen szakadár csapdába ejtette a Cunti járásban lévő Mokoh határőrposzt őreit, és tűzharcban megölte őket. Ezután a közeli Sauri hegyi falu kórházában négy civil férfit túszul ejtettek, majd három dzsipen elmenekültek.

A támadók feltehetően kis csoportokra váltak szét, és vagy Csecsenföldre, vagy Grúziába próbálnak eljutni. Utóbbira kevés az esélyük, mert a grúz határt hó torlaszolja el. Az orosz határőrök és rendőrök üldözőbe vették a támadókat, és a belügyi különleges alakulat, az OMON 150 tagját is a térségbe vezényelték.

A távoli, nehezen megközelíthető településre már elindultak a biztonsági erők - az orosz belügyminisztérium szerint. A faluba vezető utakat lezárták, mind a dagesztáni, mind a csecsen oldalon - jelentette a BBC News Online.

Katonai elemzők szerint a csecsenek feltehetően eltévedtek Csecsenföld és Grúzia közötti útjukon.

A legutóbbi csecsen háborút hasonló akciók provokálták ki 1999-ben. Akkor a csecsenek két hegyi falut is elfoglaltak, és hetekig fogva tartották a helyi lakosokat, azzal a felkiáltással, hogy önálló iszlám államot követelnek Csecsenföldön és Dagesztán egyes részein. Az akkor miniszterelnök Vlagyimir Putyin többek között emiatt rendelte el a csecsenföldi orosz bevonulást.

MTI/[origo]