A szerb elnök megkövette Boszniát

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a háborúért Bosznia-Hercegovina lakosságától Svetozar Marovic, Szerbia-Montenegró elnöke, Szarajevóban tett látogatása során. Marovic szerint azokat, akiket felelősség terhel a háborús bűntettekért, meg kell büntetni. Az elnök korábban már a horvátoktól is bocsánatot kért a háborúért.
Vágólapra másolva!
A szerb és a horvát elnök is bocsánatot kért a háborúért/nagyvilag/20030910aszerb.html

Szarajevói látogatása alatt bocsánatot kért a boszniai háború idején a szerbek által okozott szenvedésért Szerbia-Montenegró elnöke. Svetozar Marovic szerint a balkáni államoknak együtt kell haladniuk Európa felé.

„Meg akarom ragadni az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek minden gonoszságért és szerencsétlenségért, amit Szerbia-Montenegró polgárai követtek el a bosnyákok ellen" – jelentette ki Marovic a boszniai föderáció három elnökével találkozva. Marovic korábban hangoztatta, hogy egész nemzeteket nem szabad felelőssé tenni az egyének által elkövetett bűnökért.

Előzőleg az elnök még Belgrádban kijelentette, hogy mindkét fél követett el bűnöket a háború során. A Bosznia-Hercegovinai Államközösség bosnyák elnöke ennek ellenére nem volt hajlandó viszonyozni Marovic gesztusát Szarajevóban, így csak a közösség horvát elnöke üdvözölte a bocsánatkérést - tudósít a BBC News.

Szerbia-Montenegró korábbi elnöke, Vojislav Kostunica három évvel ezelőtt járt már Szarajevóban, de nem volt hajlandó bocsánatot kérni a háborúért. Az 1992 és 1995 között történt boszniai háború során az etnikai tisztogatásoknak negyedmillió bosnyák civil esett áldozatul.