Karadzic az ára Bosznia NATO-tagságának

Vágólapra másolva!
Washington szerint Bosznia csak akkor csatlakozhat a NATO-hoz és a katonai szövetség békepartnerségi programjához, ha kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnököt, Radovan Karadzicot.
Vágólapra másolva!

Washington ilyen értelmű álláspontját kedden tolmácsolta Banja Luka-i látogatása során a boszniai Szerb Köztársaság (RS) kormányának Pierre-Richard Prosper, a háborús bűnösök ügyével foglalkozó washingtoni megbízott. Prosper úgy fogalmazott Dragan Cavic boszniai szerb elnökkel folytatott megbeszélése után, hogy Karadzic kiadatása Hágának "kritikus tényezője" Bosznia és a boszniai Szerb Köztársaság teljes európai integrációjának, illetve csatlakozásának a NATO-hoz és a békepartnerségi programhoz. Úgy vélte, Karadzic elfogása után lehetőség nyílna arra, hogy az "alacsonyabb rangú" háborús bűntettek ügyében a boszniai bíróságok járjanak el.

Prosper Caviccsal együtt önkéntes feladásra szólította fel a feltételezett háborús bűnösöket. Az amerikai illetékes emellett arra hívta fel a boszniai szerbeket, hogy nyújtsanak segítséget a hatóságoknak Karadzic és a többi háborús bűnös elfogásához.

Emlékeztetett arra, hogy az amerikai kormányzat ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Karadzic fejére, s érvényben van az az ajánlat is, hogy az Egyesült Államokba vagy valamely nyugat-európai államba távozhat az a személy, aki a hágai vádlott nyomára vezet. "Karadzic elfogásának napján új jövő kezdődik a boszniai szerbek számára" - hangoztatta Prosper.