Kitiltanák a muzulmán fejkendőt a német iskolákból

Vágólapra másolva!
Megtilthatják a muzulmán tanárnők fejkendőviselését a német iskolákban. A fejkendő mint vallási-politikai szimbólum kitiltását Baden-Württemberg szövetségi állam parlamentje kezdeményezte. A német legfelsőbb bíróság szeptemberben olyan ítéletet hozott, ami szerint a mozlim tanárnőknek joguk van fejkendőt viselniük az iskolákban.
Vágólapra másolva!
Bolek: Az iszlám toleráns, a szélsőségesek nem/vendegszoba/20030911bolek.html

Kitiltanák a mozlim nők fejkendőjét a német iskolákból. A törvényjavaslatot a baden-württembergi parlament terjeszti a német szövetségi parlament elé 2004 tavaszán. A jogalkotók azért tiltanák meg, hogy a mozlim tanárnők viseljék a fejkendőt, mert az, a szövetségi állam parlamentje szerint, a nők elnyomását szimbolizálja.

Jogvédő szervezetek szerint a törvénytervezet komolyan megsérti a vallásszabadságot. A német szövetségi alkotmánybíróság egy szeptemberi ítélete szerint az állam nem tilthatja meg egy muzulmán tanárnőnek a fejkendőviselést. Az ítéletben ugyanakkor az is szerepelt, hogy a fejkendőt csak új törvényekkel tilthatják ki az iskolákból az egyes szövetségi államok - írja a BBC News.

Baden-Württemberg példáját követve most hat szövetségi állam döntött úgy, hogy kitiltja a mozlim nők fejkendőjét az iskolákból. Ugyanakkor nem esett szó arról, hogy a keresztény vagy zsidó vallási jelképeket is száműznék az iskolákból.