Antiszemita Bundeswehr-tábornokot menesztettek

Vágólapra másolva!
Peter Struck német védelmi miniszter kedden azonnali hatállyal felmentette Reinhard Günzel tábornokot, mert dicsérte Martin Hohmann kereszténydemokrata képviselő antiszemitának minősített beszédét.
Vágólapra másolva!

Günzel Hohmann-nak írt levelében "kiváló beszédnek" nevezte a Hessen tartománybeli Neuhofban október 3-án elhangzottakat, amilyet Németországban ritkán hallani vagy olvasni.

Martin Hohmann a német újraegyesülés napján szűkebb hazájában azt a maga által is "provokálónak" minősített kérdést tette fel, hogy "van-e a zsidó nép legújabb kori történelmében sötét lap, vagy a zsidók kizárólag áldozatok" voltak. Hohmann szerint ez a "sötét lap" a zsidó származásúaknak az 1917-es oroszországi forradalomban játszott szerepe lehet.

Hohmann beszédét a CDU helyi szervezete felrakta az internetre, s onnan csak akkor vették le, amikor egy amerikai internetező figyelmeztetése után kitört a botrány.

Günzel tábornok dicsérő leveléről Hohmann maga számolt be a ZDF televízió Frontal 21 című műsorának, amikor a műsor stábja interjút készített vele. A CDU-képviselő időközben bocsánatot kért, pártjának vezetése pedig feddésben részesítette, s távoznia kellett a náci idők kényszermunkásainak kártérítéséről intézkedő törvény végrehajtását figyelemmel kísérő jelentéstevői posztról.

Struck miniszter Günzel elbocsátásával kapcsolatban kifejezte meggyőződését, hogy a tábornok esete egyedi eset, egyáltalán nem jellemző a Bundeswehrre.

Günzel a német hadsereg egyik legfontosabb tábornoka, a Bundeswehr speciális egységét vezette, amelyet különleges katonai feladatok végrehajtására képeztek ki. Az elitegység 450 főt számlál, de ezerfősre akarják fejleszteni.