Meghalt a világ legidősebb embere

Vágólapra másolva!
116 éves korában elhunyt a japán Kamato Hongo asszony, akit a világ legidősebb embereként tartottak számon. Az idős hölgynek huszonhét unkája van. Hongo asszony halála után az elsőséget szintén japán hölgy vette át, ő azonban csak 114 éves. Szakértők szerint a japánok elsősorban étrendjük miatt számíthatnak hosszabb életre.
Vágólapra másolva!
Elhunyt a világ legidősebb férfija/nagyvilag/20030929elhunyt.html

116 éves korában hunyt el a világ legidősebb embereként számon tartott Kamato Hongo asszony. Az asszonynak hét gyereke és huszonhét unokája született az idők során. A japán hölgyet egy ideje már ágyhoz kötötte kora. Unokái elmondása szerint utolsó éveire az alvás vált kedvenc időtöltésévé, gyakran két napig is képes volt aludni.

Hosszú életének titka családja szerint az volt, hogy nyugodt és boldog életet élt. Ehhez járul hozzá Hongo asszony étrendje: szójából készült misó levest, és zöldségeket fogyasztott. Unokái elmondása szerint soha nem dohányzott, bár kilencven éves korában inni kezdett - tudósít a BBC News.

Statisztikák szerint a japánok élnek legtovább. Szakértők szerint ennek elsősorban étrendjük az oka: a japán konyha szinte kizárólag halból, zöldségekből és rizsből áll. Nem meglepő, hogy Hongo asszony halála után ismét japán a világ legidősebb embere: Mitojó Kawate asszony Hirosimában él, és még csak 114 éves.

Gazdasági szakértők szerint az, hogy a japánok egyre hosszabb ideig élnek néhány éven belül komoly válságba sodorhatja a japán társadalombiztosítási és nyugdíjrendszert.