Áramszünet a dán és a svéd fővárosban

Vágólapra másolva!
Legalább négymillió fogyasztó maradt áram nélkül Dániában és Dél-Svédországban. Szakemberek szerint az áramkimaradást a térségben tomboló vihar okozta. Az áramkimaradás hatalmas közlekedési káoszt okozott a két fővárosban. Az áramszünet miatt két svéd atomerőműben le kellett állítani a reaktorokat.
Vágólapra másolva!
Áramkimaradás több amerikai és kanadai városban/nagyvilag/20030814aramkimaradas.htmlÁramszünet okozott káoszt Londonban/nagyvilag/20030828aramszunet.html

Koppenhágában, Dél-Svédországban és Stockholmban kedden délben szűnt meg az áramszolgáltatás. Dél-Svédországban kétmillió, Dániában pedig 1,8 millió fogyasztó maradt áram nélkül. Stockholmban leállt a földalatti, ezért emberek ezrei rekedtek az alagutakban. A kórházak kénytelenek voltak bekapcsolni vész-áramellátó generátoraikat.

Az áramszünet miatt lezárták a két országot összekötő Oeresund hidat és a koppenhágai repülőteret. Áram nélkül maradtak a dán Seeland és Funen szigetet a szárazfölddel összekötő alagutak is. Svédországban két atomerőműben is le kellett állítani a reaktorokat - tudósít a BBC News.

A szakemberek a Dániát Svédországgal összekötő fő vezeték meghibásodásában látják az áramkimaradás fő okát. Ugyanakkor a térségen végigsöprő nagy vihar is hozzájárulhatott a vezetékek meghibásodásához. A szakemberek kizárták a terrortámadás lehetőségét.