További áramkimaradásokra számítanak Amerikában

Vágólapra másolva!
Hétfőn újraindultak a hétköznapok az Egyesült Államok és Kanada áramszünet sújtotta területein. A hatóságok azonban további kimaradásokra számítanak, amíg ki nem derítik az áramszünet pontos okait és a megelőzés lehetőségeit. Az iparon, a tömegközlekedésen és a kereskedelmen túl a kimaradás újabb károsultja a New York-iak gyomra, az átlagosnál jóval többen keresték fel az orvosokat gyomorrontással.
Vágólapra másolva!

A kanadai Ontario állam miniszterelnöke arra kérte a lakosságot, hogy csak feleannyi elektromos energiát fogyasszon, mint szokott, például ne használják a légkondicionálókat, valamint a mosogató- és mosógépeket. Ernie Eves szerint "nincs elég generátorunk a hálózaton, hogy átvészeljünk egy átlagos hétköznapot". Az elektromosság jelentős részét adó és leállított atomerőművek újraindításához napokra van szükség.

Az Egyesült Államok egyes érintett területein arra figyelmeztették a lakosokat, hogy forralják fel a csapvizet fogyasztás előtt, mert az áramkimaradás miatt szennyeződhetett az ivóvíz. New Yorkban ugyan biztonságosnak mutatták a csapvizet a vizsgálatok, mégis, az átlagost messze meghaladó számban jelentek meg emberek az orvosi ügyeleteken gyomorpanaszokkal - valószínűleg sokan romlott ételt fogyasztottak.

A hatóságok közben továbbra is vizsgálják, mi vezetett odáig, hogy három elektromos vezeték meghibásodásából 3 perc alatt országos méretű, 50 millió embert érintő áramkimaradás alakult ki, amely 30 órán át tartott. Az eddigi megállapítások szerint a meghibásodást nem jelezték a riasztórendszerek. Az Amerikai Elektromos Megbízhatósági Tanács szerint ugyanakkor még az sem biztos, hogy valóban ennek a három ohiói vezetéknek a meghibásodása volt az áramszünet eredeti oka. Az Egyesült Államok és Kanada közös szervezetet hoz létre a kimaradás okainak kivizsgálására.

Mindkét ország hatóságai is arra figyelmeztették a közvéleményt, hogy további áramkimaradásokra lehet számítani. George Pataki kormányzó szerint addig nem lehet 100 százalékosan kijelenteni, hogy nem lesz több áramszünet, amíg ki nem derítették, pontosan mi okozta a csütörtöki kimaradást, és mit kell tenni, hogy ezt megelőzzék. A pontos okok megállapítására azonban napokat kell még várni.

A detroiti autógyártók hétfőre újra behívták dolgozóikat, miután pénteken az áramhiány miatt kénytelenek voltak leállítani a termelést. Kanadában azonban csak azokat az állami alkalmazottakat várják a munkába, akik nélkülözhetetlen feladatot látnak el. A New York-i metrót újraindították, és a torontói földalattit is előkészítették az újraindulásra a csütörtöki leállás után.

Az áramkimaradás az Egyesült Államok és Kanada nyolc tagállamát érintette. Vasárnapra már minden térségben volt áram, igaz, a teljesítmény elmaradt a szokásostól.

Az áramkimaradás ráirányította a figyelmet az amerikai elektromos rendszer hiányosságaira, felújításának szükségességét George Bush amerikai elnök is jelezte. A Financial Times vasárnap idézte az amerikai energiaügyi minisztert, aki szerint egy ilyen felújítás költségei elérhetik az 50 milliárd dollárt, amelynek csak egy kisebb részét fizetnék az áramszolgáltatók, a javát az adófizetők pénzéből fedeznék.