London: Berezovszkij maradhat

Vágólapra másolva!
Elutasította az orosz hatóságok által Borisz Berezovszkij kiadatására beterjesztett hivatalos kérvényt pénteken az ügyben eljáró londoni rendőrbíró, miután a Kremllel harcban álló orosz milliárdos a minap politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A bírói végzés szerint a politikai menedékjog megadása eleve kizárja a kiadhatóságot, ezért a kiadatási eljárás folytatása értelmét vesztette. A határozat szerint az ügy lezárult, és az eddigi jogi eljárás költségeit az orosz kormány tartozik megfizetni a brit igazságszolgáltatásnak.

Az orosz kormányt az ügyben képviselő brit ügyvédi iroda közölte: vizsgálják, hogy van-e lehetőség jogorvoslatra a pénteki bírósági döntés ellen. A csalással vádolt Berezovszkijt - Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori bizalmasát - még március végén vették őrizetbe Londonban az orosz kormány kérésére, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Berezovszkij akkor menekült Londonba, amikor öt éve korrupciós vádakkal körözni kezdték Oroszországban. Az orosz főügyészség egyebek között azzal vádolja, hogy 1994-95-ben 13 millió dollár értékben személygépkocsikat tulajdonított el a legnagyobb orosz autógyártól, az AvtoVaztól.

Az orosz pénzember védői az eljárás során végig azzal érveltek, hogy Berezovszkij ellen a Jelcin után hatalomra került Putyin-kormányzat politikai indítékú hajszát kezdett. Ez az érv a jelek szerint meghallgatásra talált, mert a brit belügyminisztérium a hét elején megadta a politikai menedékjogot a körözött vállalkozónak.

Pénteki londoni sajtóvélekedések szerint ez jó eséllyel nyomot hagy majd a hivatalos brit-orosz kapcsolatokon is.