Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fegyverzetellenőrök rejtélyes halála

Vágólapra másolva!
Összeesküvés-elméletek terjednek a világ tudományos közvéleményében azután, hogy júliusban holtan találták David Kelly brit fegyverzetügyi főtanácsadót, mivel az utóbbi két évben ő volt a 25. olyan kiemelkedő fegyverzeti szaktekintély a világban, aki rejtélyes körülmények között halt meg - írta a News of the World. A legnagyobb példányszámú vasárnapi brit tömeglap összeállítása szerint a 2001 októbere óta nem természetes halált halt tudósok közül 13-an szoros szakmai kapcsolatban álltak Kellyvel, és valamennyien hasonló tudományos szakterületen - a biológiai és vegyi fegyverekkel kapcsolatos kutatásokban - dolgoztak.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a 25 tudós között nyolc izraeli és nyolc orosz volt. Feltűnő, hogy milyen sokan vesztették életüket repülőgép-szerencsétlenségekben: a listán szereplők közül - összesen négy légi balesetben - tízen haltak meg így. A News of the World szerint öt - máig meg nem nevezett - izraeli mikrobiológus utazott azon a Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó orosz repülőgépen, amelyet 2001. október 4-én az ukrán légvédelem lelőtt. Az esetet véletlen balesetnek minősítették. Az öt izraeli egy novoszibirszki laboratóriumban dolgozott volna.

Három másik izraeli kevesebb mint két hónappal később, egy zürichi légiszerencsétlenségben vesztette életét; valamennyien a tömegpusztító fegyverek okozta betegségek vezető szakértői voltak. Két amerikai bioterrorizmus-szakértő is lezuhant repülőgépekben halt meg tavaly - áll az összeállításban.

A 25 áldozat közül ketten öngyilkosok lettek - egyikük David Kelly -, öt orosz tudós utcán vagy lakáson elkövetett rablótámadásokban kapott halálos sebet, egy amerikai kutató egy hídról "szédülési roham" miatt a Mississippi folyóba esett. Egy angolt autóval gázoltak halálra kocogás közben; a tettes nem került elő. A News of the World által idézett vélemények szerint az is kirívó, hogy a haláleseteket sok esetben szinte csak napok választották el egymástól. A listán szereplők közül tízen 2001 októbere és decembere, kilencen 2002 januárja és márciusa között haltak meg. Tavaly februárban két, márciusban ugyancsak két tudós egyazon napon vesztette életét.

A brit lap szerint nemzetközi tudományos, hírszerzési és katonai körökben összeesküvés-elméletekről szóló e-mail üzenetek forognak. Az 59 éves David Kellyt július 18-án találták holtan, átvágott csuklóval egy erdőben. A brit kormány őt tartotta azon május végi BBC-hír forrásának, amely szerint az iraki tömegpusztító fegyverekről még tavaly szeptemberben közzétett, az akkor még csak készülő háború lanyha hazai támogatottságának erősítését célzó hírszerzési dossziét kormányzati nyomásra "izgalmasabbá" tették. Kelly nevét kormánykörökből a nyáron kiszivárogtatták; a neves szakértőt ezután nyilvános parlamenti vizsgálóbizottsági meghallgatásra idézték. A nyers stílusú meghallgatás után három nappal követte el öngyilkosságát; a halálesetet független bírói testület vizsgálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről