Kelly-ügy: az elhunyt professzort igazolják a meghallgatások

Vágólapra másolva!
A brit kormányfő kabinetfőnökének egy titkosszolgálat vezetőihez írt e-mailje került nyilvánosságra a Kelly-ügyet vizsgáló bizottság ülésén. Ebben többek között azt kifogásolta, hogy a titkosszolgálat által készített jelentés nem támasztja alá Szaddám Huszein iraki diktátor által jelentett fenyegetést. A levelet egy héttel azelőtt küldte el, mielőtt nyilvánosságra hozta volna tavaly szeptemberben a kormány az iraki tömegpusztító eszközökről szóló dossziét.
Vágólapra másolva!
Kelly-ügy: Blair legsúlyosabb kormányzati válsága/nagyvilag/20030719kellyugy.html

Tony Blair brit miniszterelnök egyik közeli munkatársa által írt elektronikus levél szerint az Irak elleni háború jogosságát alátámasztani hivatott brit kormánydosszié nem tartalmazott bizonyítékot arra, hogy Bagdad fenyegetést jelentett a környező államokra vagy a nyugatra nézve. Az e-mailt, amelyet Jonathan Powell, a brit kormányfő kabinetfőnöke küldött a hírszerzés egyik magas rangú munkatársának, hétfőn hozták nyilvánosságra Londonban David Kelly, a brit védelmi minisztérium szakértője halálának okait vizsgáló független bizottság meghallgatásán.

"A dokumentum nem demonstrálja a Szaddám Huszein iraki elnök jelentette veszélyt, nem beszélve az azonnali veszélyről... Azt mutatja, hogy az iraki elnöknek megvannak az eszközei, de nem bizonyítja, hogy Bagdadnak szándékában is áll megtámadni a szomszédait, vagy a nyugatot" - írta az üzenetben Powell egy héttel azelőtt, hogy a brit kormány múlt év szeptemberében - hat hónappal a háború megindítása előtt - nyilvánosságra hozta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló dossziéját. A brit kormányfő a háborút megelőzően a dossziéra hivatkozva többször hangsúlyozta: Irak biológiai és vegyifegyver-programja "azonnali és súlyos fenyegetést" jelent.

A hétfői meghallgatáson nyilvánvalóvá vált, hogy a brit védelmi minisztérium hozta nyilvánosságra júliusban David Kelly nevét, mint a brit kormányzati dosszié adatainak felnagyításáról májusban elhangzott BBC-ben riport lehetséges forrását. A testület hétfőn tanúként hallgatta meg Jonathan Powellt, Tony Blair brit miniszterelnök kabinetfőnökét és Pam Teare-t, a védelmi minisztérium kommunikációs igazgatóját. Powell a meghallgatáson elmondta: "A miniszterelnök világossá tette, hogy a védelmi minisztériumnak kell kezelnie ezt az ügyet." Teare a független bizottság tagjai előtt nem tagadta: a védelmi tárca illetékesei döntöttek úgy, hogy kiadják Kelly nevét a sajtónak. A brit kormány alkalmazásában álló fegyverszakértő két nappal azután lett öngyilkos, hogy megjelent az iraki hírszerzési üggyel foglalkozó parlamenti különbizottság nyilvános ülésén. A bizottság előtt azért kellett megjelennie, mert őt nevezték meg, mint a hírszerzési dokumentumok eltúlzásáról májusban elhangzott BBC-riport lehetséges forrását. Az eddigi tanúvallomások szerint Kellyre nevének nyilvánosságra hozatala után komoly nyomás nehezedett.

Meghalt az iraki titkok tudója/nagyvilag/20030718rejtelyes.html

Powell tanúvallomásából az is kiderült: Blair mennyire igyekezett megcáfolni a BBC értesüléseit, amelyek szerint a kormány szándékosan eltúlozta az Irak jelentette fenyegetést, hogy alátámassza az arab ország elleni fegyveres akciót. Egy nappal azután, hogy felmerült, David Kelly a BBC titkos forrása, a kormányfő összehívta tanácsadó testületét. A tanácskozáson Blair többek között arra a kérdésre szeretett volna választ kapni, hogy mit mondana Kelly a parlament külügyi bizottsága előtt (ha behívnák meghallgatásra).

Pam Teare a Lord Hutton vezette bizottság előtt azt is közölte: a BBC szóban forgó riportjának megjelenése előtt nem adott lehetőséget a védelmi minisztérium illetékeseinek arra, hogy válaszoljanak az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette veszély állítólagos eltúlzásáról szóló újságírói értesülésekre. Teare kijelentette: meglepődtem azon a határozott hangnemen, amelyen a BBC újságírója közölte, hogy már ellenőrizték a védelmi minisztériumnál a riportot, mivel nem volt tudomásom róla. Elmondta, a minisztérium sajtóirodája telefonbeszélgetéseinek nyilvántartásában nem volt nyoma semmilyen beszélgetésnek a BBC-vel a riport május 29-i közreadása előtt.

Egy múlt héten közzétett közvélemény-kutatás szerint a britek 41 százaléka meg van győződve arról, hogy a kormány felelős Kelly haláláért, 68 százalékuk pedig úgy véli: a testület nem volt őszinte az iraki háborúval kapcsolatban - emlékeztetett a Reuters hírügynökség.