Libéria: Annan sürgős közbelépést szorgalmaz

Vágólapra másolva!
Kofi Annan ENSZ-főtitkár sürgős cselekvésre kéri Libéria érdekében a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösséget(ECOWAS) és az Egyesült Államok kormányát.
Vágólapra másolva!

"Úgy gondolom, hogy még meg tudjuk menteni a helyzetet, ha gyorsan katonákat vezényelnek (Libériába)" - mondta hétfőn Annan újságírók előtt, hangsúlyozva: megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a nyugat-afrikai országra, amely "napjainkban a remény és az összeomlás" között egyensúlyoz.

"Sürgetni fogom a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösséget és az amerikai kormányt, hogy hozzanak döntést a katonák odavezénylésére, jelentsék be, és tegyék meg a szükséges előkészületeket" - tette hozzá. Az ECOWAS két hete már jelezte szándékát, hogy 5000 katonát - köztük 1000-1500 fős előőrsöt - küld a libériai fővárosba, ahol a hétvégén kiújultak a harcok a kormánycsapatok és a lázadók között.

George W. Bush amerikai elnök közölte: tanulmányozza az Egyesült Államok katonai beavatkozásának lehetőségét, amit azonban Charles Taylor libériai államfő távozásához és az afrikai csapatok Libériába érkezéséhez kötött.

Annan egyúttal felszólította a libériai lázadókat: "Tartsák tiszteletben a tűzszünetet, és számoljanak azzal, hogy minden emberi katasztrófáért, amelyet a harcok Monroviában okozhatnak, őket fogják felelőssé tenni".