Djindjic kapcsolatban állt gyilkosával

Vágólapra másolva!
Váratlan és meghökkentő fejlemények merültek fel kedden Zoran Djindjic halálával kapcsolatosan: a belgrádi központi börtön egyik dolgozója azt állította, hogy a meggyilkolt miniszterelnök személyesen járt a zimonyi klán vezetője, Dusan Spasojevic Siptar belgrádi villájában.
Vágólapra másolva!

Slavomir Bandjur - aki 12 éve alkalmazottja a börtönnek - a volt jugoszláv államfő, Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szervezésében tartott sajtótájékoztatót a szerb parlamentben. A konferencián jelen voltak a DSS vezető pártfunkcionáriusai.

Bandjur azt állította, hogy amikor a zimonyi klán két vezetője - Siptar és Mile Lukovic Kum - néhány éve a börtönben ült, több alkalommal meglátogatta őket Cedomir Jovanovic miniszterelnök-helyettes, a Djindjic nevével fémjelzett Demokrata Párt alelnöke. Általában az esti órákban kereste fel őket, s néha a társaságában voltak a két bandavezér családtagjai és Milorad Lukovic Legija, a zimonyi maffia élén álló "hármasfogat" még szökésben lévő tagja. Siptart és Kumot a merénylet utáni hajtóvadászat során lőtték le tűzharcban a rendőrség kommandósai.

A börtönalkalmazott szerint Jovanovic látogatásait rögzítették a hivatalos nyilvántartásokban, s ezekről fénymásolatok is készültek. Bandjur felsorolta néhány kollégája nevét, akik készek megerősíteni állításait, hogy "győzzön az igazság".

A látogatásokról tudott Dragisa Blanusa akkori börtönigazgató, aki Dragan Vulic igazságügyi miniszterhelyettessel együttműködve hagyatta jóvá a viziteket. Vulic lakást kapott ajándékba szolgálataiért, a börtön pedig számítógépekhez jutott.

Bandjur szerint mindenki, aki Jovanovic és Siptar segítségére volt, jobb álláshoz jutott, míg egyik kollégáját - akinek nézeteltérései támadtak a politikus egyik rokonával - a pozarevaci börtönben helyezték át.

A börtönalkalmazott szerint amikor lakásgondjai voltak, főnöke azt tanácsolta neki, hogy forduljon bizalommal Siptarhoz. Ezt meg is tette, s amikor a bandavezérnél várt fogadásra, Zoran Djindjic jött ki Siptar villájából.

Egyelőre felmérhetetlen, hogy Bandjur állításainak milyen következményei lesznek. A DSS a merénylet óta több alkalommal kérdőre vonta a kormányt, miért nem hozza nyilvánosságra, hogy ki az a kormánytag, aki börtönében látogatta Siptart és közbenjárt szabadulásáért.

Kostunica pártja azt is firtatta, hogy a hatóságok miért rombolták le sebtében Siptar zimonyi villáját anélkül, hogy átkutatták volna a palotát és megvizsgálták volna a figyelőkamerák által készített felvételeket. A párt azt is furcsának találta, hogy a rendőrségi hajtóvadászat során több ezer bűnözőt fogtak el a rendőrök, de csak Siptart és Kumot lőtték le, noha ők nyilvánvalóan értékes információkkal szolgálhattak volna a március 12-i merényletről, melynek elkövetésével és megszervezésével a zimonyi klánt gyanúsítja a rendőrség.

A szerb kormány tagjai határozottan cáfolták a börtönőr állításait, aki merénylőivel hozta kapcsolatba Zoran Djindjic meggyilkolt szerb miniszterelnököt.