Lengyelország is igent mondott az EU-ra

Vágólapra másolva!
A hivatalos végeredmény szerint a lengyel választópolgárok 58,85 százaléka vett részt  az EU-s csatlakozásról szóló ügydöntő népszavazáson, s közülük 77,45 százalék támogatta az ország EU-s csatlakozását. Így a referendum érvényes és eredményes. 
Vágólapra másolva!

A lengyelek elsöprő többsége támogatta az EU-csatlakozást a szombat-vasárnap tartott népszavazáson. A június 7-8-i referendumon a résztvevők 77,45 százaléka az foglalt állaást az EU-csatlakozás mellett, ellene pedig 22,55 százalék szavazott - jelentette be hétfőn este a varsói királyi várban a szavazás hivatalos végeredményét az országos választási bizottság.

A választási részvétel 58,85 százalékos volt, amely jóval meghaladta az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöböt. Ez azt jelenti, hogy az ügydöntő referendum jogilag kötelező érvényű, a lengyel szavazók Lengyelország EU-tagsága mellett döntöttek.

A hivatalos végeredményt a varsói királyi várban rendezett ünnepségen, állami vezetők, közéleti személyiségek, vezető politikusok, köztük Leszek Miller miniszterelnök, Marek Borowski, a szejm és Longin Pastusiak, a szenátus elnöke, továbbá parlamenti képviselők, pártvezetők jelenlétében Ferdynand Rymarz, az országos választási bizottság elnöke ismertette. A királyi vár báltermében zajló eseményt hatalmas kivetítőkön a Vár téren összegyűlt ünneplő tömeg élőben követhette.

Lengyel pártok az Unió mellett és ellene/nagyvilag/20030605lengyel.html

A népszavazás lezárulta után lengyel politikai vezetők kifejezték elégedettségüket a magas részvételi arány miatt. Aleksander Kwasniewski államfő - aki az elnöki palotában feleségével és mintegy 300 meghívott vendéggel, köztük 150 lengyel és külföldi újságíróval együtt várta az első előrejelzések közzétételét - kijelentette, hogy ezzel a történelmi döntéssel Lengyelország visszatér az európai népek családjába, ahová mindig is tartozott. A döntés jó távlatokat nyit a lengyel nép, az ország, a jövő nemzedékek előtt - mondta. Megjegyezte, hogy a referendum sikere Európa számára is jó hír. Kwasniewski köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a népszavazáson, és külön, "teljes szívéből" megköszönte II. János Pál pápának azt a támogatást, amelyet a lengyel EU-csatlakozási törekvésekhez nyújtott.

Leszek Miller miniszterelnök a miniszterelnöki hivatalban nagyszámú vendégsereg előtt örömtől sugárzó arccal azt mondta, hogy a referendum igazi győztese a lengyel nép. "Hajtsuk meg fejünket népünk bölcsessége és nagysága előtt" - fogalmazott. Miller köszönetet mondott az államfőnek és a pápának a referendum sikeréért való közreműködésért. "Mától nemcsak a Lengyel Köztársaság, hanem Európa polgárai is vagyunk, Európába visszük nagy lehetőségeinket, nemzeti büszkeségünket, képzettségünket, lelkesedésünket és munkakedvünket" - mondta a miniszterelnök.

A referendum eredményességét méltatta továbbá Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter és Lech Walesa volt államfő, míg a legfőbb EU-ellenes párt, a Lengyel Családok Ligája bejelentette, hogy a legfelsőbb bíróságon fogja megóvni a választási eredményt az állítólagos kampánycsendsértések miatt.