Börtönbüntetés Mandela volt feleségének

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítélték csalás és lopás miatt a dél-afrikai apartheidellenes mozgalom vezetőjeként ismertté vált Nelson Mandela volt feleségét. Sokak szerint a még mindig nagy népszerűségnek örvendő asszonyt politikai ellenfelei juttatták a vádlottak padjára. A 43 rendbeli csalás és 25 rendbeli lopás miatt kiszabott ítélet nem jogerős, Mandela volt felesége szabadlábon védekezhet.
Vágólapra másolva!

Csalásért és lopásért négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy pretoriai bíróság pénteken Winnie Madikizela-Mandelát, az apartheidellenes mozgalom hősének, Nelson Mandelának a volt feleségét.

A bíróság a 66 éves Winnie Mandelát 43 rendbeli csalásban és 25 rendbeli lopásban, bűntársát, Addy Moolman tőzsdeügynököt pedig 58 rendbeli csalás és 25 rendbeli lopás elkövetésében találta bűnösnek. A bírói testület a döntés ellen lehetőséget adott a fellebbezésre, és addig Winnie Mandelát óvadék ellenében szabadon bocsátotta.

A pénteki bírósági döntés mindenképpen súlyos tekintélyveszteséget jelent Nelson Mandela volt felesége számára, aki férje 25 éven át tartó börtönbüntetése alatt a faji megkülönböztetéssel szembeni ellenállás zászlóvivője volt, és Dél-Afrikában egyszerűen csak "a nemzet anyjaként" emlegették.

Az asszony hírnevén az első csorba 1991-ben esett, amikor a bíróság bűnrészesnek találta és börtönbüntetésre ítélte az apartheidellenes mozgalom egy 14 éves aktivistájának elrablásában, akit később holtan találtak a hatóságok. Az ítéletet akkor Winnie Mandela fellebbezése nyomán a fellebbviteli bíróság pénzbüntetésre változtatta.

Az asszony az elkövetkező években ugyancsak több alkalommal közel került ahhoz, hogy törvénytelen üzleti ügyei, egyebek között pártpénzek hűtlen kezelése és adócsalás miatt eljárást indítsanak ellene.

Winnie Madikizela-Mandela jelenleg is az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) parlamenti képviselője és az ANC nőszövetségének vezetője. A bírói döntés nyomán feltehetően erősödni fog az asszonyra nehezedő nyomás annak érdekében, hogy mondjon le képviselői mandátumáról.

A dél-afrikaiak körében Winnie Mandela továbbra is igen népszerű, sokan meg vannak győződve arról, hogy az asszonyt csak politikai ellenfeleinek intrikái juttatták a bíróság elé. A pénteki ítélethirdetés alatt és után több százan tüntettek a bíróság épülete előtt, Winnie Mandela nevét kiáltozva.