Hosszú sorok a nigériai választáson

Vágólapra másolva!
A nagyobb városokban békésen, és magas részvétel mellett zajlott szombaton a nigériai elnök- és kormányzóválasztás első fordulója. A szavazás lezárásáig ugyanakkor közel száz embert vettek őrizetbe a választási törvény megsértésének vádjával.
Vágólapra másolva!

A legtöbb körzetben magas részvétel mellett zajlott a nigériai választás, végül azokat is hagyták szavazni, akik az eredetileg kiírt zárási időpontban még sorban álltak - írja a BBC. Országosan közel száz embert vettek őrizetbe a választási törvény megsértésének vádjával, ellenzékiek azonban azt állítják: hat ellenzéki meg is halt az egymással szemben állók összecsapásaiban.

Az elnöki posztra húszan pályáznak, a jelenlegi elnöknek, a keresztény Olusegun Obasanjonak jó esélye van rá, hogy bekerüljön a második fordulóba. Legnagyobb riválisa muszlim vallású Muhammadu Buhari, az egykori tábornok, akinek az ország északi részében van jelentős bázisa.

A szavazatokat már elkezdték számolni, de a végeredményt valószínűleg csak néhány nap múlva hozzák nyilvánosságra.

Az egykori brit gyarmaton a függetlenség 1960-as elnyerése óta először fordul elő, hogy egy választott polgári kormány egy másiknak próbálja átadni a hatalmat. Az újraválasztásra pályázó Obasanjo polgári kormány élén négy éve van hivatalban, előtte pedig 15 éven át katonai kormányzat élén vezette az országot. Nigériában az elmúlt négy évben mintegy tízezren vesztették életüket a különböző etnikai alapú, vallási, vagy politikai összecsapásokban - írja az MTI.